Начало Водещи Владимир Чуков: Атаката срещу Израел беше най-вече заради вътрешните настроения в Иран

Владимир Чуков: Атаката срещу Израел беше най-вече заради вътрешните настроения в Иран

69
Проф. Владимир Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков

Всичко, което ние наблюдавахме снощи, някак си беше предвидимо още в четвъртък и агенция „Блумбърг“ каза какви ще са параметрите на иранската атака – дронове, балистични ракети, кога ще се случи, някак си това попадна в тази схема. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

„По-голямата част от изстреляните дронове и балистични ракети са от територията на Иран. Като това, което лично мен ме впечатлява, е, че много ми прилича това, което направиха снощи иранците, на една руска атака срещу украински войски“, посочи експертът.

По думите му успеваемостта на атаката е само 1%, което предполага „смекчен отговор“ от страна на Израел.

„Но в същото време моята теза беше от самото начало, че най-вече тази атака е насочена към вътрешно-политическото мнение и настроение в Иран, както и настроенията на прокситата, най-вече на „Хисбула“, посочи проф. Чуков.

Той добави, че от пост на иранското представителство в ООН става ясно , „че операцията е приключила“.

„Но ако Израел предприеме радикални удари, то това ще бъде само първата фаза. Искам да отбележа следното, че, ако четете иранската преса, имате успеваемост на 90%. Десетки поразени цели, писти, складове с оръжия, нещо очевидно, което е насочено към иранския читател, т.е. да се докаже, че Иран може да отговаря, когато Иран е нападнат. Естествено, това не отговаря на действителността. От обръщение на Нетаняху се вижда бих казал неговото задоволство от начина, по който са свалени всички цели“, посочи проф. Чуков.

Според него отсега нататък ситуацията трябва да се наблюдава политически и дипломатически.

„Дебатът оттук нататък е как да бъде взето решението, какво да бъде решението за израелския отговор, но най-важното за нас, за жителите на Израел, за жителите на Близкия Изток, на целия свят е деескалация на напрежението“, коментира той.

Още актуални коментари – четете тук