Начало Водещи Владимир Левчев само за ДЕБАТИ: Младите не са не-четящи. Просто го правят...

Владимир Левчев само за ДЕБАТИ: Младите не са не-четящи. Просто го правят по друг начин

69
Владимир Левчев
На снимката: Владимир Левчев /личен архив/

Има чудесна тенденция младите да четат. Слава Богу, още не е дошло времето когато и в електронното пространство няма да има нужда от четене. Макар че новите социални медии, като Тик Ток водят на там – към общуване с картинки и клипове, което не изисква грамотност.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ поетът Владимир Левчев по повод 24 май.

Той е на мнение, че младите хора четат по „интерактивен“ начин.

Все още, като съдя по моите студенти, те не са не-четящи хора, както мнозина от моето поколение си представят. Те просто четат по друг начин. Много повече се набляга на интертекстуалността – един електронен текст води към друг, който го обяснява и допълва“, обясни Левчев.

Той изрази мнение, че все пак повече информация не означава повече знание.

„От една страна това води до способност за получаване на информация с по-голяма широта, едновременно получаване на разностранна информация, “мултитаскинг”, но от друга страна няма дълбочина. Това не е задълбочено знание“, обясни Левчев.

Според него не е дошло времето, в което книгата да изчезне и да бъде отживелица.

„Книгата освен това е един артефакт, тя има художествена стойност като предмет със своето оформление. Така че не мисля, че е дошъл моментът книгата да изчезне. Напротив, има като че ли обратна реакция на това потъване в електронното, безтелесно пространство и книгата се връща на мода“, каза още Левчев.

Цялото интервю четете утре.