На снимката: Владимир Кисьов
Владимир Кисьов е роден на 30 септември 1947 год. в София. През 1992 г. е назначен за главен експерт в Министерството на промишлеността и е отговарял за преговорите за асоцииране на България към ЕС.
На 21 януари 1999 г. е назначен за зам.-министър на външните работи, отговарящ за интеграцията в ЕС. Една година по-късно е назначен за секретар на Съвета по европейска интеграция към Министерския съвет, председател на Координационния съвет за подготовка за присъединяване към ЕС и заместник на Главния преговарящ с ЕС.
От 2000 г. е Главен преговарящ с ЕС, като си запазва поста на зам.-министър на външните работи, отговарящ за евроинтеграцията.

 

 

Г-н Кисьов, каква е Вашата оценка на възможните следствия от искането за замразяване на работата на британския парламент, поискано от премиера Джонсън?

Първо, не сме 100% сигурни от всички публикации дали това е действително искане за замразяване на работата на британския парламент, защото това ще бъде прецедент и такова нещо няма нищо общо с демокрацията. Ако се случи, това ще бъде стъпка към Брекзит без споразумение. Виждате какво е реакцията на всички опозиционни партии и по принцип всички партии във Великобритания. Това ще допринесе за допълнителен хаос при излизането. не е от полза нито за страната, нито за ЕС.

Мислите ли, че Борис Джонсън следва някакъв разумен план?

Виждаме, че този човек /Джонсън – бел. ред./ не е с нормално мислене. Той го е демонстрирал още от самото начало, при организирането на референдума за излизането на Великобритания от ЕС, така че не може да очакваме от него разумни действия. Няма време за никакви допълнителни преговори и разговори, значи той се стреми към Брекзит на всяка цена, дори без споразумение.

Кралицата е удовлетворявала такива искания в миналото, но сега случаят е различен. Можем ли да прогнозираме как ще постъпи Елизабет Втора?

Не можем да прогнозираме. Тя много по-рано трябваше да реагира на всички глупости, които се случват във Великобритания, защото след известно време може да говорим не за Великобритания, а за Англия и други бивши части на Великобритания, които може да се отделят от нея. Така че тя трябваше да реагира много по-рано, но не мога да преценя какво ще реши сега. Още повече, че има няколко дни, през които всички останали партии, ако се обединят, могат да спрат такова искане.

Днес стана ясно, че се провежда организация сред група депутати за блокиране на искането на Джонсън по съдебен път. Имали време за това, или ще стане пост фактум?

Има време няколко дни, най-късно до другата седмица, но дотам. След това отиваме на излизане на страната от ЕС без сделка. Това ще бъде зле и за самата Великобритания, която след известно време може да остане Англия.

Виждаме, че не само шотландското управление реагира остро, а и ирландците. Ще стане криза, която ще преживеем всички. Една политическа криза във Великобритания ще се отрази на всички и ще се преживее от всички – кой по-малко, кой повече.

Може ли да се стигне до нов референдум за отделяне на Шотландия?

Може, разбира се. Досега няколко пъти имаше предупреждения за такова нещо, така че то не може да се изключи.

предишна статияЕвровизия 2020 избра Ротердам
следваща статияF-16 отдавна не е само самолет, а стратегически избор