На снимката: Владимир Кисьов

След изборите вчера във Великобритания, на които партията на Борис Джонсън получи най-голямото мнозинство от времето на Маргарет Тачър, ДЕБАТИ.бг потърси директора на Европейския институт – Владимир Кисьов:

„Първо, като всички останали дипломати и аз да поздравя  Борис Джонсън за избора му и хич няма да му е лека работата, защото нещата все още не са урегулирани нито във вътрешен план, нито във връзка с отношенията с Европейския съюз.

Не съм толкова оптимист, че до края на годината ще успее да се случи нещо. То е добре вече и за всички до края на януари да има решение окончателно и  да е със споразумение, защото без споразумение и за самата Великобритания няма да е никак лесно, и за отношенията  Европейски съюз – Великобритания.

Вече е въпрос на нашето правителство да се договарят двустранните отношения в най-спешен порядък, за да може да се урегулират взаимоотношенията с Великобритания.

За ново споразумение няма вече време, ако иска да излезе, той ще се опита да прокара това през избраните нови депутати, през Камарата на общините. Няма време за ново за срока, който той си е поставил и който той афишира непрекъснато.“