Начало Водещи Витамини и минерали за здраве през есента

Витамини и минерали за здраве през есента

655
Сподели

Витамини и микроелементи са нужни на тялото, за да понесе спокойно есенния сезон, иначе известен с простуди, настинки и хрема, казва руският лекар-диетолог Анна Басова пред РИА Новости.

За укрепване на имунитета през сезона на настинките е необходимо на организма да се осигурят вещества, които ще му помогнат да устои на инфекциите. Това не е новина, но повечето хора не знаят, че не витамините, а микроелементите са ключови за здравето.

„Бих препоръчала да се обърне повече внимание на микроелементите. От тях препоръчвам цинк. Също така, в тялото обикновено има много малко селен, а той трябва да се приема целогодишно“, казва диетологът.

„Препоръчително е да използвате комбинирани микроелементи, а какво друго е нужно на тялото, може да се провери с анализ на микроелементите в косъм от главата“, съветва Анна Басова.

Никога не е излишно и да се направи кръвен тест, за да се установи дали нещо липсва на тялото.

Познаването на някои закономерности също ще помогне да се ориентирате от какви вещества се нуждае тялото през есента. Нуждата на човек от мастноразтворими витамини не зависи от сезоните, отбеляза диетологът. Единственото изключение е витамин D, който се получава при излагане на слънчева светлина.

Човекът получава водоразтворими витамини – като С, с консумация на плодове и зеленчуци, така че през студения сезон е възможно тези витамини да липсват на тялото. „Ако имате хронични заболявания, особено такива, свързани с нарушения в работата на червата, тогава съдържащите се в плодовете витамини не се усвояват. Дори когато приемате витамини на таблетки, повечето не достигат до организма. В този случай, трябва да се консултирате с лекар “, препоръча Анна Басова.

Коментари