Начало Любопитно Вижте няколко уникални факта за „Трабант“ по повод 60-ия му юбилей (снимки)

Вижте няколко уникални факта за „Трабант“ по повод 60-ия му юбилей (снимки)

4184

На 7 ноември 1957 г. в Източна Германия е произведен първият автомобил от култовата марка на бившата ГДР – „Трабант“. Малолитражните немски возила са произвеждани между 1957 и 1991 г в автомобилния завод в Цвикау. За тези 34 години от завода са излезли над 3 милиона коли с марката „Трабант”. Днес източногерманското картонено чудо на техниката е символ на цяла една епоха.

Името на марката в превод означава ,,спътник”. Със своето название той е трябвало да напомня на грандиозен сателит, изпратен в космоса през 1957 г.

Първият прототип на автомобила, IFA P50 (познат от 1959 г. и като Trabant 500), е пуснат през 1957 г. в една нулева серия от 50 автомобила и разполага с двигател с мощност 18 к.с. Най-популярният модел е Trabant 601, който разполага с двигател с мощност 19 kW (26 к.с.),594 cm³ работен обем, максимален въртящ момент 55 Nm и
максимална скорост 100 km/h. Предлага се в 4 варианта: Стандарт, Универсал (комби версия), Делукс и по извънредна поръчка.Габаритите му са 3758 mm дължина, 1486 mm височина и 1623 mm ширина.

Trabant 601 е произвеждан близо 20 години с минимални подобрения (нови колани, електронно запалване, възглавнички за врата и др.). Автомобилът масово навлиза и в армията на ГДР. Trabant заедно с Wartburg формират над 50% от износа на страната. През 1990 г. започва производството на 4-тактови Trabant с двигател на Volkswagen – VW 1100 cm³ (от Volkswagen Polo) с 41 к.с. мощност и максимална скорост 130 km/h. След падането на социализма Trabant остава като символ на онази епоха.

През 1991 г. основателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси вози в собствения си Trabant генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, което става световна новина. През следващи години С. Паси вози с него още десетки световни лидери, гостували в България. От септември 2015 г. въпросният Trabant става експонат във Военноисторическия музей.

За времето си „Трабант“ е бил сравнително съвременен автомобил, създаден в противовес на „Костенурката” от Западна Германия, както е известен моделът на „Фолксваген”. Липсата на достатъчно суровини, най-вече метали, е принудила инженерите от ГДР да използват нетрадиционни методи, разказва варненецът Веселин Павлов, горд собственик на немското возило и активен член на Национален клуб „Трабант”, цитиран от „Дарик“.

 

С „Трабант” Веселин Павлов се сдобива през 1985 г. По-късно го продава. След десетина години се натъква на колата си в сайт за търговия с автомобили и отново я купува. Реставрира „Трабант”-а и вече няма намерение да се разделя с него.

Интересът към „Трабант” по улиците става все по-голям и предизвиква усмивките не само на варненци, но и на чуждестранните летовници, особено на тези от бившите соцстрани, споделя Ангел Пеев, председател на Национален клуб „Трабант“. Варненецът има 4 коли на източногерманската марка. Една от тях има забележителна визия – изрисувана е с епизоди от анимационния филм „Ледена епоха“.

Днес „Трабант”-ът е ценна придобивка за много колекционери и привърженици на ретро автомобили. А цената му през последните 2-3 години цената му рязко е скочила нагоре, разкрива Пеев.

60-тата годишнина на картонения автомобил ще бъде отбелязана и у нас. Двамата варненци се стягат за празничния „Трабант” фест, който ще се проведе в Павел баня на 11 ноември. Картонените им коли не се застояват много в гаража, а тази събота ще запърпорят към малкото градче в Южна България.

На феста ще вземат участие автомобили от различни краища на страната. Сред тях ще са две лимузини и „Трабант” 4х4.