Начало Водещи Вижте как изглежда най-големият диамант в света (СНИМКИ)

Вижте как изглежда най-големият диамант в света (СНИМКИ)

1787
диамант

34 млн. долара – толкова струва най-големият диамант, предлаган някога на търг и от вчера си има нов собственик.

Аукционната къща „Кристис” продаде изключително редкият брилянт с тегло 163.41 карата, който е част от огърлица от изумруди и диаманти, наречена „Ди арт ъв Гризогоно“ (на швейцарската бижутерска фирма „Де Гризогоно“).

диамант

Брилянтът, който е с изключително качество и бистрота, е изработен от 404-каратов диамант, намерен миналата година в Ангола.

Това е най-големият необработен диамант, добит в страната, и 27-ят по големина в света. Камъкът е бил обработван три седмици от екип от 14 бижутери.

диамант

Още една ценност беше предложена на вчерашния търг в Женева – 19-каратов розов брилянт, наречен „Гран Мазарен“ („Великия Мазарини“), красил короната на редица френски монарси, включително Луи Четиринайсет и Наполеон – беше продаден за 14.5 милиона долара. „Кристис“ очакваха да получат за него между 6 и 9 милиона долара.

диамант

Скъпоценният камък е принадлежал на италианския кардинал и дипломат от 17 век, а също голям колекционер на предмети на изкуството, Джулио Мазарини, пръв министър в двора на френските крале Луи Тринайсети и Луи Четиринайсети. Малко преди смъртта му Мазарини го предал на Краля-Слънце, а Луи Четиринайсети украсил с него короната си.