Начало Любопитно Вижте какво НИКОГА не бива да поставяте в микровълнова печка

Вижте какво НИКОГА не бива да поставяте в микровълнова печка

4699

Микровълновата печка е електроуред, който присъства в почти всяка къща.Но не всички си дават сметка за щетите, които някои продукти могат да причинят, ако се затоплят в него.

Френският сайт Sympa-Sympa.com публикува списък с неща, които в никакъв случай не трябва да поставяте в микровълнова.

Плодове

Някои плодове, като ябълките и бананите, просто ще загубят част от вкуса и текстурата си, ако ги поставите в микровълнова печка.

Гроздето дори може да избухне, а сушените плодове, като сушено грозде или кайсии, ще задимят кухнята ви.

Храни в картонена кутия

Те не са никак практични – картонените кутии могат да се възпламенят в микровълновата печка. Ако са снабдени и с метална дръжка, могат и да повредят завинаги фурната.

Фолио

Всички метали могат да разрушат микровълновата печка, така че никога не си правете подобни експерименти. Фините метали, като фолиото, създават още по-сериозни рискове, все едно да поставите голям тиган в микровълновата.

Храната няма да се затопли, защото металът отразява микровълните и те не достигат до ястието, което се съдържа в съда.

Финият метал ще абсорбира електрическия ток, генериран вътре от микловълните и ще се затопли много бързо, а това увеличава значително риска от пожар.

Пластмаса

95% от затоплената пластмаса освобождава много токсични химически изпарения. Въпреки че се смята, че някои видове пластмаса могат да се поставят в микровълнова фурна, опитвайте се да избягвате съдовете от пластмаса и полистирен, защото те освобождават вредни химически вещества.

Яйца

Ако все още не го знаете, голямата топлина ще създаде много пара под черупката и тъй като яйцето няма друг защитен слой, ще избухне. То няма непременно да разруши микровълновата ви печка, но няма да ви е приятно да чистите.

Ако все пак сте решили да приготвяте яйца в микровълнова, първо направете малка дупка отгоре, така че парата да може да излезе от яйцето.

Термочаши

Вярно е, че много такива чаши могат да се топлят в микровълнова печка, но върху тях трябва задължително да е уточнено, че са годни за затопляне в уреда. В най-добрия случай те няма да позволят затопляне на съдържанието, защото са създадени, именно за да предотвратяват промените в температурата.

В най-лошия случай те могат да разрушат микровълновата печка, защото повечето подобни чаши съдържат неокисляема стомана.

Хартиени пакети

Нищо не изглежда толкова безобидно, колкото хартиен пакет, но той не само е опасен, а може да излъчва токсични изпарения. Поставени под интензивна топлина, те могат дори да се възпламенят.

Замразено месо

Замразеното месо, дори затоплено до посочената температура за размразяване, се готви неравномерно. Вътрешността ще остане замръзнала, докато горната част ще бъде сготвена.

Стари съдове

Старият порцелан, който обичате толкова много, никога не трябва да достига до микровълновата печка. Някои чаши и чинии, произведени преди 60-те години на миналия век, могат да излъчват радиация и също така да съдържат олово и други тежки метали.

предишна статияВ Тюркменистан забраниха всички коли без белите
следваща статияРобърт де Ниро засипа с грозни обиди Доналд Тръмп