Начало Водещи Вземаш книжка и на 17 г., но караш само с придружител

Вземаш книжка и на 17 г., но караш само с придружител

54
автомобили
Снимката е илюстративна

Книжка за лек автомобил да се получава на 17 години, но шофьорът ще има право да управлява колата само с придружител. Тази промяна в Закона за движение по пътищата одобри Министерския съвет. За да влязат в сила, те обаче трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.

В момента трябва да имаш навършени 18 години, за да може да управляваш лек автомобил.

Правителството предлага и промениq свързани с годишния технически преглед на автомобила. Това ще става само след като са платени всички глоби по влезли в сила наказателни постановления и фишове за нарушения, извършени с представеното за преглед превозно средство. Сега, за да минеш технически преглед, трябва да е платен само данъкът на автомобила и гражданската застраховка, уточнява mediapool.

Законопроектът обхваща и промени свързани с максимално разрешената скорост в и извън населено място, автомагистрала и скоростен път за различните категории моторни превозни средства.

Въвеждат се и зони в населените места, в рамките на които да важи ограничение на скоростта от 30 км/час за всички превозни средства.

За подобряване на организацията на движението след строително-ремонтни работи, тежки пътни инциденти и други аварийни събития са въведени и конкретни задължения към стопаните на пътя.

В законопроекта са заложени и нови принудителни административни мерки – временно отнемане на шофьорската книжка до решаване на въпроса за отговорността за всички нарушения, които законът наказва с отнемане на свидетелството за управление.

Въведена е също така промяна в размера на налаганите наказания, както по отношение на лишаване от право на управление на моторно превозно средство, така и на размера на глобите.

Във всеки един автомобил трябва да има пожарогасител, предвиждат още промените.

Регламентирани са и всички случаи на прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство, като се създават условия за облекчаване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Водещата цел на промените в Закона за движение по пътищата е повишаване на безопасността и полагането на основи на тенденция за трайно намаляване на броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Фокус е поставен и върху увеличаване на превантивния ефект, подобряване на контролната дейност, както и ограничаване на усещането за безнаказаност у нарушителите, е посочено в съобщението на правителството.

 

предишна статияШефката на „Митници“: Аз съм първата жертва на новата Антикорупционна комисия (ОБЗОР)
следваща статияВзривът, ранил трима наблюдатели на ООН, не е бил "удар", заявиха мироопазващите сили в Ливан