Начало Коментар Весела Чернева: РС Македония трудно ще започне преговори с ЕС

Весела Чернева: РС Македония трудно ще започне преговори с ЕС

69
vesela-cherneva
На снимката: Весела Чернева

Със сигурност в момента изглежда трудно да си представим, че РС Македония може да започне скоро преговори с ЕС, тъй като виждаме, че и двете ключови за тази страна споразумения –

това с България, последващото френско за промените в Конституцията,

а също и Преспанското от година по-рано, което отключи пътя на РС Македония към членство, са пред замразяване, да не кажем и нещо повече.

Това коментира в интервю пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Тези, типично символни жестове от страна на новата македонска президентка, предвещават един доста студен климат и като че ли тази страна няма да бъде сред първите, които да преговарят и напредват по отношение на ЕС“, прогнозира Чернева.

И допълни, че и двете коалиции от албанска страна „заявиха твърда подкрепа и за двете споразумение, и особено за конституционните промени“:

„Ако това е условието за съставяне на правителство, може да се проточи във времето. Аз не разчитам знаци от ВМРО-ДПМНЕ да тръгне в тази посока. Може би, първо, ще видим отлагане на съставяне на правителство и след това си представям някакъв график как постепенно да се премине към разговори за промени в конституцията на РС Македония, но със сигурност това няма да е първото нещо, което това правителство ще направи“.

Тя коментира, че „ЕС започна да говори за разширяването през последната 1,6 година и много по-активно, но не заради страните от Балканите, а заради Украйна и Молдова“.

„В ЕС разбраха, че оставянето на такива сиви зони предизвикват нахлуването в тях на неприятелски сили. Затова темата за разширяването е много променена, става въпрос за сигурност и как да уплътним зоните около ЕС, така че да бъдат по-силни, по-сигурни. Затова не е обичайното разширяване.

Много повече ще се говори за сигурност, за сътрудничеството в сфери като отбраната и сигурността, и общи политики по отношение на външната политика.

Това, което, например, страни като Сърбия си позволяват, да не спазват външнополитическите решения на ЕС, включително и санкционни, такъв тип кандидати няма да могат да напредват. Цялото портфолио по разширяването ще има много повече политическа тежест в ЕК. И унгарският комисар по разширяването не помогна, но навреди, а и със сигурност няма да запази този терен“, прогнозира Весела Чернева.

Според нея крайната десница в Европа ще подкрепи инструментариума на ЕС, тъй като става дума за един неинвазивен начин, доста постепенен начин за уеднаквяване на стандарти и повишаване на сигурността на Европа, без да изисква усилията, които НАТО трябва да положи, когато става въпрос за сигурност.

Още новини от деня – четете тук