Начало Водещи Версайският дворец чака пратка закъсняла с над 3 века и половина

Версайският дворец чака пратка закъсняла с над 3 века и половина

1521
Версайският дворец

През 2024 г. във Версайския дворец ще пристигне закъсняла пратка. Блок от червен мрамор, който е бил поръчан преди 350 години, ще бъде доставен по река Сена, съобщава РИА Новости.

Камъкът е бил изгубен през XVII в. в реката и е бил намерен от работници добиващи пясък и чакъл в кариера в южната част на Франция. Той тежи три тона и от френската мраморна асоциация е намерила заповедта за доставка от преди 3 века и половина и се ангажира да го достави.

Първоначално блокът е бил предназначен за украсата на параклиса в двореца, но поради факта. Но тъй като камъкът така и не пристига параклиса е бил украсен различно.

Все още е загадка защо мраморният блок не е достигнал до Париж. Но е взето решението той да бъде транспортиран само с технологиите, които са били налични през 17 в. и така доставката му да се превърне в една информативна кампания.

Първо блокът ще бъде пренесен с вагони теглени от коне до южния канал, от който ще бъде пренесен до атлантическото крайбрежие. След това блокът ще бъде пристигне в Нормандия, откъдето по Сена ще бъде отнесен до Париж.

В големите градове по пътя на мрамора ще се провеждат лекции за изграждането на Версайския дворец и живота на французите в онази епоха.

Според експерти всичко това ще отнеме около 5 години.

предишна статияБългарин участва във филма, взел най-голямата награда на „Оскарите“
следваща статияПочти 1000 сватби ще има в Москва за 8 март