Начало Свят Венецуелският президент Николас Мадуро печели трети мандат. Опозицията оспорва резултатите

Венецуелският президент Николас Мадуро печели трети мандат. Опозицията оспорва резултатите

44
Николас Мадуро
Снимка: БТА

Николас Мадуро спечели трети мандат като президент на Венецуела с 51% от гласовете, обяви избирателната служба в страната, след като бяха преброени 80% от бюлетините. Това изненадващо резултати, различни от прогнозите, показващи първоначална победа за опозицията.

Според данните на избирателната служба кандидатът на опозицията Едмундо Гонсалес получи 44% от гласовете, въпреки че преди това изрази оптимизъм и призова привържениците си да наблюдават процеса на броене на бюлетините.

Гонсалес заяви в социалните мрежи, че резултатите трябва да бъдат обнародвани и че страната е изразила желание за промяна. Междувременно, военните винаги са подкрепяли Мадуро, който заяви, че изборният процес в страната е прозрачен и мирен.

Някои лидери от Южна Америка не признаят победата на Мадуро. Президентът на Чили Габриел Борич обяви, че ще действа, за да се установи пълна прозрачност в избирателния процес. В същото време президентът на Куба Мигел Диас-Канел подкрепи победата на Мадуро като триумф на революцията.

Изразявайки неодобрение към изборните нечестности, министърът на външните работи на Перу Хавиер Гонсалес-Олаечеа заяви, че Перу няма да признае резултатите. Също така, лидерът на Хондурас Сиомара Кастро поздрави Мадуро за победата, но някои страни като Аржентина отхвърлят изборните резултати.

Опозиционните лидери обявиха своята победа, влязоха в конфронтация с правителството и изразиха доверие в победата си върху Мадуро. Източници показват, че опозицията разполага с резултати от гласуване в значителен брой избирателни секции в страната, но все още чака потвърждение от изборната комисия.

За повече международни новини – кликнете тук