Начало Новини Вашингтон следи с безпокойство израелската операция в Рафах, заяви говорител на Белия...

Вашингтон следи с безпокойство израелската операция в Рафах, заяви говорител на Белия дом

84
Вашингтон следи с безпокойство израелската операция в Рафах, заяви говорител на Белия дом

Вашингтон следи с безпокойство израелската операция в Рафах, но не смята, че тя е голяма, предадоха световните агенции, като цитираха Джон Кърби, говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

„Не бих казал, че онова, което видяхме в последните 24 часа означава мащабна инвазия  или значима сухопътна операция“, заяви Кърби.

Президентът на САЩ Джо Байдън заплаши да спре доставката на някои оръжия за Израел в случай на мащабна офанзива срещу Рафах, който е близо до границата с Египет и в който са потърсили убежище над 1 милион палестинци.

Кърби освен това заяви, че САЩ смятат все още за възможно постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, докато „Хамас“ и Израел напуснаха преговорите, които се водят в Кайро, без да постигнат съгласие по темата.

„Ние вярваме все още, че разногласията могат да бъдат разрешени, но това ще изисква авторитет, кураж, способност за правене на компромиси и желание да се преговаря добросъвестно“, каза Кърби. „Няма да се откажем“ допълни той.