Реджеп Ердоган, Доналд Тръмп

САЩ и Турция са съюзници повече от шест десетилетия, но през последните години отношенията им бяха многократно обтегнати.

Решението на Турция да купи руска ракетна система е причината за най-сериозния конфликт в последно време. Други основания за разногласия се появиха след турската военна офанзива срещу сирийска кюрдска милиция, която бе съюзник на САЩ, както и американското разследване срещу една от най-големите банки в Турция.

Двете държави ръководят двете най-големи армии в НАТО. Те потвърждават необходимостта да поддържат своя съюз, но кавгите разрушиха доверието помежду им.

  1. Какъв е проблемът с руските системи?

Турция получи системи за противовъздушна отбрана, разработени от Русия – най-големият враг на НАТО. Висши държавни служители от американската администрация и американските законотворци поискаха да накажат Турция. Сенатът одобри законопроект за налагане на санкции на турската икономика. Доставката на С-400 в Турция е допълнителен напредък в усилията на руския президент Владимир Путин за постигане на по-голяма роля в Близкия изток.

Основното опасение на САЩ е, че руската система може да се използва за събиране на данни за американския изтребител Ф-35, който Турция иска да закупи.

  1. Какво казва Турция?

Турският президент Реджеп Ердоган казва, че западните съюзници на Турция се „страхуват да ни предоставят необходимата защита от съседните Иран, Ирак и Сирия.” Той твърди, че С-400 вече са част от турското въоръжение. Ердоган предполага, че заедно с Тръмп ще успеят да се споразумеят, за да може Турция да получи и от американските системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът”. Не е ясно дали американските законодатели ще се съгласят на тази сделка. Ердоган заплаши, че ще затвори двете военни бази на НАТО, ако САЩ наложат санкции срещу С-400. Става дума за въздушната база Инджирлик, близо до Сирия, и тази в Кюреджик, в която има голяма радарна станция на НАТО.

Готовността на Турция да се противопостави на заплахите за санкции отразява желанието на страната да е по-независима в регионалните политики и спрямо икономическите връзки с Русия. Властите твърдят, че Турция също е загубила доверието си в САЩ заради други разногласия.

  1. Как иначе Турция да отстоява военната независимост?

Турската отбранителна промишленост разработи собствени безпилотни дронове, с което сложи край на зависимостта си от израелските. Предвижда се да подпише споразумение с Русия, според което двете държави ще произвеждат заедно ракети, така че, Турция да получи ноу-хау за разработването на собствените си отбранителни системи. Турските военни разходи нараснаха с 65% между 2009 г. и 2018 г., според Международния институт за мирни изследвания в Стокхолм.

През 2018 г. разходите на страната се увеличиха с най-бързите темпове – Турция дава 19 млрд. долара за оръжия.

  1. Разпределението на Сирия?

През октомври турските военни влязоха в Сирия. Кампанията беше насочена срещу Кюрдската работническа партия, която беше важен съюзник на САЩ срещу „Ислямска държава” в Сирия. Турция смята ПКК, която контролираше 1/3 от сирийската територия, за терористична организация.

Първо Тръмп даде на Ердоган зелен светлина за операция, но след това промени позицията си и наложи санкции на Турция. По-късно те бяха отменени, след като Турция спази обещанието си да прекрати огъня. Американските законодатели, включително от Републиканската партия на Тръмп, гледат на турската офанзива като на предателство, което може да доведе до възстановяването на „Ислямска държава”.

  1. Какво се случва с турската банка?

След като напрежението се покачи, САЩ започна наказателно преследване турския държавен кредитор „Turkiye Halk Bankasi AS”. Прокурорите обиняват банката, че участва в широк заговор за нарушаване на забраните за достъп на Иран до финансите на САЩ. В конспирацията участват високопоставени правителствени служители на Иран и Турция, твърди САЩ. Двама души, включително висш изпълнителен директор на банката, бяха осъдени. Процесът в края на 2017г. предизвика ожесточените протести на Ердоган, който обвини американските служители, че се опитват да навредят на националните и икономически интереси на Турция. Той смята, че американската прокуратура е направила опит за „международен преврат”.

  1. За какво друго спорят САЩ и Турция?

За много неща! 60-годишният им съюз беше много обтегнат. Вашингтон отказва да екстрадира Фетхулах Гюлен – турският проповедник, живеещ в изгнание в Пенсилвания, когото Ердоган обвинява за организатор на неуспешния преврат през 2016г.

Връзките бяха обтегнати и заради американския пастор Андрю Брънсън и служителите на американските дипломатически мисии в Турция, които са обвинявани в участие в преврата и за тероризъм.

Анкара също така не одобрява американската подкрепа за турските опоненти в спора за природен газ в Кипър.

  1. Има ли път към оправяне на отношенията?

Служейки като опора срещу Русия по време на Студената война, Турция смята, че има ценни козове за преговори. Страната все още е „домакин” на американските ядрени бойни глави в Инджирлик и военните инсталации, използвани от САЩ за шпиониране на Русия. Страната е и единствената бариера, която възпира над 4 милиона бежанци, повечето от които сирийци, да наводнят Европа.

Тръмп обвинява предшественика си Барак Обама за проблемите.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.