От всички президенти на Египет, единственият демократично избран умря в понеделник в стъклена клетка, в съдебната зала в Кайро, част от поредицата несправедливи процеси срещу него.

Мохамед Морси не направи нищо като президент на Египет, преди да бъде свален с кървав военен преврат от сегашния диктатор Абдел Фатах Ал-Сиси. Но грубото малтретиране на Морси през последните шест години ярко демонстрира как правата на човека не се зачитат в тази страна, която някога се опитваше да бъде пример за другите държави в Близкия изток.

Морси беше в центъра на демократическата революция на Египет, след като бе избран от Мюсюлманското братство, най-популярното политическо движение в страната, като негов кандидат на президентските избори през 2012г.

Инженер по образование, той нямаше политически умения. Макар че изненада враговете на ислямското движение, търсейки подобряване на отношенията със САЩ и Израел, той прибягна и до автократични методи на управление. Резултатът – масови демонстрации, които доведоха до преврата на г-н Сиси през юли 2013г. и кървавите репресии след това.

Морси и стотици хиляди други бяха хвърлени в затвори. За последните шест години, бившият президент беше държан в тъмница и му беше позволено да види семейството си само три пъти.

Симпатизантите му и външните наблюдатели в страната казаха, че Морси не е бил адекватно третиран, имайки предвид неговото здравословно състояние, включително диабет и проблеми с черния дроб, които бяха пренебрегнати.

Група британски адвокати миналата година казаха, че лечението му може да се опише като „изтезание”.

Междувременно Морси беше подложен на многобройни съдебни процеси, въз основа на множество измислени обвинения, най-вече за шпионаж.

Защитниците на човешките права, включително от ООН, призоваха за независимо разследване на смъртта на Морси – разследване, което е малко вероятно да се случи, но пък е много необходимо.

Но може би неговата история ще съсредоточи вниманието на световните сили към покварения режим на Сиси, който е виновен за най-бруталните нарушения на човешките права в съвременната история на Египет.

Десетки хиляди затворници, хилядите мюсюлмани и опоненти на режима, които са бяха измъчвани и убити от силите за сигурност.

Опозиционните партии и гражданските организации бяха унищожени. За свобода на медиите изобщо не се говори.

САЩ обаче продължават да изпращат 1,3 млрд. долара всяка година помощ за страната. Конгресът наложи условия, че правата на човека ще бъдат спазвани, но Тръмп отмени това условие.

Американският президент прие два пъти Сиси в Белия дом и го нарече „голям президент”. Този човек обаче е отговорен за жестоката и несправедлива смърт на своя предшественик.

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статияГен. Съби Събев: Очаква ни тежък процес на превъоръжаване
следваща статияИзборът на БСП е между тръна и глога