Брекзит

Дори да не сте фенове на английския хумор, ще ви бъде много трудно да не се смеете на Брекзит.

Разбира се, историята помни и по-големи бедствия, но рядко някое е толкова глупаво. Цялата идея е Великобритания да напусне зоната за свободна търговия на ЕС, уж за да избегне бюрокрацията на Брюксел, а после да сключи собствена сделка с Евросъюза.

Освен това и за да се пази от мигрантите.

Проблемът обаче е, че философията на ЕС е свързана със свободното движение на стоки и хора. И той няма да се съгласи само на едното. Така че, единственият начин сделката за Брекзит да не е ужасна е изобщо да няма Брекзит.

Каквото и да се направи оттук нататък, ще е само смокинов лист, с който да се прикрие очевидното – Великобритания и ЕС да запазят отношенията си като досега, но да им сложат ново име. Тогава какъв ще е смисълът на всичко това? Е това вече е британски хумор.

Ако всичко това не ви се струва достатъчно абсурдно, има още нещо – Северна Ирландия. Това е единствената част от Обединеното кралство, която има сухопътна граница с ЕС.

Твърдият Брекзит, който ще извади Великобритания от митническия съюз, ще сложи край на това. Всичко, което се движи между Ирландия и Северна Ирландия, ще трябва да бъде проверявано, за да се уверят властите, че отговаря на различните правила. Това, разбира се, не е добра новина за премиера Тереза Мей, която се нуждае от подкрепата на Северна Ирландия, за да запаси иначе крехкото си парламентарно мнозинство.

Ако се предпочете „мек” Брекзит, промяната за Лондон ще е много малка от сегашната ситуация.

Правителството на Мей всъщност се съгласи с това, известно като „ирландски защитен механизъм”, който ще задържи цяла Великобритания в митническия съюз на ЕС за неопределен период от време. Идеята е, че Северна Ирландия трябва да остане, за да се предотврати създаването на твърда граница между нея и Ирландия. А цялото кралство трябва да остане, за да се предотврати създаването на твърда граница между Великобритания и Северна Ирландия.

В същото време Великобритания и ЕС ще работят по нова сделка, която трябва да разреши всички тези противоречия – да се извади Лондон от митническия съюз, но без това да навреди на Северна Ирландия.

Този компромис не е достатъчно добър за поддръжниците на твърдия Брекзит в Консервативната партия на Мей. Те вярват, че не могат да „ядат” от собствената си „торта” заради Брюксел.

И така, сега зависи от премиера да намери решение на проблем, който няма решение. Простата истина е следната: твърдият Брекзит няма да навреди само на британската икономика, но и на ирландската интеграция.

И макар Лондон да има готовност да направи компромис с икономиката си, не е готов да стори това с Ирландия.

Ето защо никой няма да се изненада, ако всичко приключи по най-подходящия начин: с още един референдум, с който ще могат да замажат положението.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

предишна статияГен. Съби Събев: Напрежението в Черно море е предизвикано само от Русия
следваща статия„Политико“: Реформите във Франция капитулират пред протестите