Васко Начев
На снимката: Васко Начев
Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Автор е на множество статии и анализи, отнасящи се до нефтения и газов сектор както у нас, така и в международен план.

Може ли да разясните какво договориха премиера Кирил Петков и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис във Вашингтон относно втечнения газ?

Информацията е твърде оскъдна и всякакви анализи биха били по-скоро спекулативни. Прессъобщението гласи, че има договорен втечнен газ от месец юни. Цената никога няма да излезе колко е, но се казва, че е по-ниска от тази на Газпром. Спрямо кой месец обаче, не е ясно.

Кога се очаква да се разбере цената на газа, който ще плащаме?

Според мен още няма никакъв подписан договор за доставка. Това е политическо решение, което е подплатено с последващ такъв договор. Точната цена никога няма да излезе, защото това е търговска тайна. Хубаво е, че така декларирана, цената ще бъде по-атрактивна от тази в момента. Вероятно скоро КЕВР ще излезе със становище за месец май, а логично е за месец юни цената да е по-ниска.

Възможно ли е идването на втечнения газ от САЩ да се случи преди завършването на интерконектора с Гърция?

Трябва да бъде ясно, че интерконекторът в Гърция няма нищо общо с тези доставки. Истинският ефект от интерконектора ще бъде едва, когато бъде построен терминалът за втечнен газ в Александруполис. Дотогава дали го има, или го няма, няма особено значение. Но има техническа възможност за доставката на този газ, тъй като терминалът на Левитуса има допълнително освободен капацитет и това дава допълнителна глътка въздух за повече количества в посока България.

Каква е цената на руския и неруския газ на енергийните борси?

Газът който идва специално за нас от Русия, той е на база 70% подпазар и 30% спрямо нефтените деривати. Така че дали е руски или неруски, няма никакво значение, важна е формулата , по която става ценообразуването. На подпазарите цената се колебае нагоре-надолу. Моментът, в който се разбра, че е спрян газът на територията на Украйна цената тръгна отново нагоре и така ще продължи, докато не приключат събитията в Украйна – няма да имаме стабилни цени.

Защо така яростно от опозицията скочиха срещу правителството при новината за намиране на газ и не беше ли редно да се подкрепи правителството в такъв труден момент?

И аз като Вас смятам, че правителството трябва да бъде подкрепено в такъв кризисен момент. Но на хората от опозицията е добре да бъде зададен въпросът кога по тяхно време „Булгаргаз” е получавал директно газ, а не през посредници. Ако се върнем 2019 година, имаше няколко пъти обявено зареждане в Чирен и тогава „Булгаргаз” също ползваше посредници, а управляващите бяха други. Мога да цитирам и посредника, който тогава внесе газа – това е фирмата „Колмар”. Хубаво е да се провери и коя беше банката, която даде банковите гаранции за тази сделка. Да се види, кой има отношения с нея. И е наистина повече от нагло точно тези хора сега да вдигат най-много шум. Нямам нищо против всеки да се оправя, както може, но това е абсолютна наглост и безочие.

предишна статияСлънчево време днес, температурите достигат 25°-30°
следваща статия„Ди велт“: „Проблемното дете“ България се държи смело и проевропейски