Начало Водещи Василев: За всички стана ясно, че е имало договорка с президента за...

Василев: За всички стана ясно, че е имало договорка с президента за служебния кабинет

59
Асен Василев
Снимка: БТА

За всички граждани стана ясно, че е имало политическа договорка с президента, за да се сформира служебният кабинет, каза Асен Василев пред журналисти в Благоевград.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ е в града заедно с другия съпредседател на партията Кирил Петков, бившия премиер Николай Денков и бившия министър на регионалното развитие Андей Цеков, където разговарят с граждани, пише БТА.

Ако погледнем новата Конституция, много ясно е казано – президентът избира министър-председател, министър-председателят предлага министри и президентът ги одобрява и назначава. Двама човека в държавата – министър-председател и президент, трябва да изберат правителство, чиято задача също е записана в Конституцията – да организира честни избори.

Партиите в този кабинет нямат място. Затова всички членове на „Продължаваме промяната“, които останаха в този кабинет, един или двама, са изключени от „Продължаваме промяната“, обясни Асен Василев.

Според него с тези поправки в Конституцията вече нямаме еднолична власт – имаме двама човека, които трябва да могат да седнат, да направят кабинет, който да проведе честни избори.

„Сега има взаимен контрол между министър–председателя и президента. Ако този взаимен контрол не съществуваше, щяхме да имаме или кабинет, който изцяло е направен от избрания министър-председател, или щяхме да имаме служебен кабинет, изцяло направен от президента. Нито една от тези две институции не може да наложи волята си над другата. Взаимен контрол между институциите в държавата е начинът, по който не позволяваме да се стигне до диктатура“, каза още Асен Василев.

Имаме претенции за това кой да не е министър. За Калин Стоянов казахме, че не може да проведе честни избори, затова не искаме да е министър. Не сме предлагали политически лица, не смятаме, че е редно и другите партии да го правят, коментира той за състава на служебния кабинет.

„В служебния кабинет виждаме опит да се направи драстична промяна в част от политиките, които бяха провеждани от редовния кабинет. Това според мен е противоконституционно, защото Конституцията казва, че основната роля на този кабинет е да организира честни избори“, каза Асен Василев.

Да се използва преходът между два редовни кабинета, за да се правят дългосрочни политики, може да доведе само до щета за държавата, каза още той. Като пример Василев посочи договорът с „Боташ“. Този договор беше подписан от служебен кабинет, той носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава, каза Асен Василев.

Бившият министър на финансите отбеляза още, че има четири закона, които са необходими, за да се „отпуши“ второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, които отлежават в Народното събрание от октомври и още не са вкарани за разглеждане в зала. Председателят на Народното събрание дължи обяснение не само на депутатите, но и на всички български граждани, защо тези закони не влизат в зала, смята Асен Василев.

Още новини от деня – четете тук