Начало Водещи Важна информация за изборите в чужбина. ЦИК определи местата и броя на...

Важна информация за изборите в чужбина. ЦИК определи местата и броя на избирателните секции

84
избори ЦИК

Централната избирателна комисия взе решение относно определяне местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

От решението става ясно, че общият брой на подадените заявления от български граждани, които желаят да гласуват в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г., е 38 293, а броят на подадените заявления от български граждани, които желаят да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, е 15 575.

Секции ще бъдат открити в 61 държави, като по традиция най-много са те в Турция – 166 секции.

В Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия ще има 118 секции, а в Германия – 103 секции и в Испания – 64 секции

В САЩ ще бъдат открити 55 секции, а в Канада – 16 секции

В Нидерландия – 24 секции, Италия – 27 секции, в Гърция – 28 секции, Австрия – 15 секции, Белгия – 16 секции, Франция – 15, Швейцария – 11 секции.

В Северна Македония секциите ще бъдат 6, като в Русия те ще са две – в Москва и в Санкт Петербург.

Пълният списък може да видите тук.

Прави впечатление, че огромният брой секции в съседна Турция, който не отговаря на броя на хората с български паспорти извън страната. Припомняме, че тази аномалия стана възможна преди две години, когато по инициатива на ИТН отпаднаха ограниченията за до 35 секции в страните извън Европейския съюз, които бяха въведени от ГЕРБ и ВМРО, по инициатива на ВМРО, с цел ограничаване на купения и контролиран вот в Турция. ДПС пък се отплатиха на ИТН за тази услуга по време на последните парламентрани избори.

Още новини от деня – четете тук