Начало България Бюст-паметник на тракийския войвода Димитър Маджаров беше открит в Свиленград

Бюст-паметник на тракийския войвода Димитър Маджаров беше открит в Свиленград

44
Бюст-паметник на тракийския войвода Димитър Маджаров беше открит в Свиленград

Бившият кмет на Свиленград Георги Манолов и писателят  Захари Карабашлиев откриха днес бюст-паметник на тракийския войвода Димитър Маджаров в Свиленград, като кулминация на празника на града, който се отбелязва на пети октомври.

Триметровият монумент се намира в Градския парк на терен, предоставен от общината. Бюстът на войводата е излят от бронз. Негов автор е скулпторът Дишко Дишков. Той е подарък за града от бившия кмет (от 2004 г. до 2019 г.) на Свиленград Георги Манолов, който е потомък на тракийски бежанци от Беломорска Тракия.

След Междусъюзническата война Свиленград и околните села приютяват хиляди български бежанци, прокудени от Източна и Западна Тракия. Тракийци предават от поколение на поколение спомена за героизма на войводата Димитър Маджаров, който с четата си и заедно с войводата Руси Славов, успяват да спасят от нападенията на турска войска и башибозук близо 20 хиляди тракийски бежанци и да ги преведат през река Арда на територията на България. Днес потомците на бежанците съставят 80 процента от населението  на общината, сочи справката от местната администрация.

„Димитър Маджаров и Руси Славов са героите на Тракия, не по-малко известни за нас тракийци отколкото е Капитан Петко войвода“ , каза при откриването на бюст-паметника Георги Манолов. Той посочи, че личностите и делото на двамата войводи не се изучават достатъчно, но въпреки това за потомците на бежанците, израснали със спомените и разказите  за Беломорска и Одринска Тракия, те са светци. Георги Манолов разказа по спомени на баба си за Маджар войвода, когото местните хора благославяли.

Бившият кмет на Свиленград съобщи, че в близко бъдеще планира да изгради до бюст-паметника на Димитър Маджаров и монумент на неговия съратник Руси войвода, който отново ще подари на града. „За да направиш паметник, се извървява един път, по който не вървиш сам. Началото на този път даде един роман, който започва като военен, но след това преминава в чисто човешка история“, допълни Георги Манолов за началото на идеята в Свиленград да бъде издигнат паметник на войводата, визирайки романа на Захари Карабашлиев „Рана“, описващ пътя на бежанците от Беломорска Тракия до България.

Писателят, който беше специален гост на церемония, поздрави свиленградчани с празника им.  Захари Карабашлиев призна, че е силно развълнуван от разказите на Георги Манолов и добави: „Паметта е нашата невидима кръв, която ни свързва, без значение дали сме тракийци, добруджанци, македонци- там, където се говори български, е България“.

„Пети октомври е дата, която поколения наред са жадували в Свиленград. В този ден си спомняме за заветите на нашите предци, че няма как да вървим напред, без да разказваме на поколенията след нас за саможертвата, дадена от дедите ни“, допълни на церемонията настоящият кмет на пограничния град арх. Анастас Карчев.

Преди  откриването на бюст-паметника на Димитър Маджаров, свиленградчани се поклониха пред паметника – костница на загиналите за освобождението на Свиленград на връх Шейновец, където беше отслужена панихида. Тук на пети октомври 1912 година става първото сражение в Балканската война, а на този ден е извоювана и свободата на Свиленград от османско иго.