Начало Водещи Бюджетът мина на първо четене в ресорната комисия

Бюджетът мина на първо четене в ресорната комисия

204
Бюджетна комисия
Снимка: БНТ

Депутатите от бюджетната комисия одобриха първото четене на Закона за държавния бюджет с 13 гласа „за“, подкрепени от ПП ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Партиите ще представят изменения в бюджета преди второто четене.

ГЕРБ-СДС нарекоха бюджета „компромисен“, като основната им критика беше свързана с размера на дефицита, който е зададен на 3%. От страна на ГЕРБ се настоява за по-нисък дефицит.

ДПС обаче обявиха, че подкрепят високия дефицит, ако се използва за инвестиции.

От друга страна, „Възраждане“, БСП за България и ИТН изразиха силно възражение срещу бюджета, като мотивираха, че социалната политика не е достатъчно развита, а дългът е твърде висок.

Депутатите от бюджетната комисия ще гласуват за първото четене на законите за бюджетите на здравната каса и държавното обществено осигуряване.

В същото време Здравната комисия в парламента отхвърли на първо четене законопроекта за бюджета на Здравната каса (НЗОК).

Единствено депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ подкрепиха проекта.

Депутатите от ГЕРБ – СДС гласуваха „въздържал се“.

Техният представител и председател на комисията проф. Костадин Ангелов аргументира това с опита чрез проекта на бюджета да се направят съществени промени във функционирането на системата, като прехвърляне на правомощия от здравния министър към управителя на Здравната каса и ограничаване на сключването на нови договори между фонда и лечебни заведения.

Още новини от деня – четете тук