Начало България Българското гражданство е сред най-скъпите в света

Българското гражданство е сред най-скъпите в света

1282
Сподели
българско гражданство

България попада в списъка на държавите, които предлагат гражданство срещу инвестиции.

Класацията на CBI Index, цитирана от Business Insider, подрежда страните според това къде придобиването на второ гражданство е най-скъпо, а България е в първата десетка, изпреварвайки държави, като САЩ и Испания.

Проучване на консултантската компания CS Global Partners показва, че 89% от хората биха желали да притежават и втори паспорт, а 34% биха инвестирали значителна сума, за да се сдобият с такъву пише Profit.

Още по-любопитна е, че 80% от хората, които имат такива намерения, са склонни да инвестират или да дарят до 5% от годишния си доход – повече, отколкото харчат за наем.

Вече има много държави по света, които предлагат подобни схеми за „гражданство срещу инвестиции“. Обикновено изискването е за инвестиция над определен лимит, най-често в недвижимо имущество, както и за задържането на капиталите в страната за определен период от време.

В някои държави подобно вложение може да осигури на инвеститора пълноправно гражданство, а в други – привилегирована виза, която включва различни „екстри“.

„За много от богатите хора притежаването на втори и дори трети паспорт е важно, от гледна точка на честите им пътувания зад граница. За други пък е просто статус символ и знак за престиж – нещо, с което да се хвалят пред приятелите си, както със скъпите коли“, казва президентът на Apex Capital Partners Нури Катц, цитиран от Business Insider.

По думите му в някои случаи за тях са определящи и данъчните закони, тъй като в някои държави получаването на гражданство дава възможност и за спестяване на част от задълженията към хазната.

Той обаче пояснява, че получаването на пълноправно гражданство е нещо съвсем различно от т. нар. „привилегирована виза“ или временното право на пребиваване в дадена страна. Обикновено гражданството се дава за постоянно и може да бъде отнето само в случай на тежко законово нарушение.

В класацията на CBI Index за най-скъпите дестинации, които предлагат гражданство срещу инвестиции, България заема осма позиция. У нас се изисква инвестиция от 1 милион лева (което прави близо 600 000 щатски долара) в държавни облигации за период от пет години.

„Най-солено“ излиза гражданството във Великобритания. Първоначалната инвестиция в т. нар. „първокласна виза“ излиза 2 милиона паунда, или около 2.6 милиона щатски долара. Те трябва да бъдат вложени в държавни облигации, акции или дългови ценни книжа на британски публични компании.

Визата позволява пребиваване на територията на Обединеното кралство за период от 3 години и 4 месеца, като впоследствие може да бъде удължена за още две години. След първите шест години инвеститорите вогат да кандидатстват и за постоянно британско гражданство.

Втората най-скъпа инвестиционна дестинация е Нова Зеландия, където гражданството излиза около 2 милиона щатски долара, следвана от Кипър, където цената му е около 1.8 милиона долара.

Челната „десетка“ се допълва от Австралия (малко над 1 милион долара), Малта (1 милион), Турция (1 милион), Канада (800 000), Испания (580 000) и САЩ (500 000 долара за т. нар. „инвестиционна зелена карта“).

Най-евтино пък можете да се сдобиете с тайландско гражданство – азиатската държава предлага подобна опция само срещу 15 000 щатски долара, като в замяна получавате виза за период от пет години. Серщу 65 000 долара пък се раздават визи с 20-годишна давност, в които се включва и привилегията да ползвате личен асистент и отстъпка на летищата в страната.

Традиционно т. нар. „офшорни зони“ също предлагат достъпни варианти за получаване на гражданство. Сред най-евтините дестинации са островите Сейнт Китс и Невис, Санта Лучия, Доминиканската република, Антигуа и Барбуда, Гренада и Вануату – всички те предлагат някаква форма на гражданство или временно жителство срещу дарение, инвестиция в недвижим имот или подобно вложение за под 150 000 долара.

Коментари