Начало България Българските шофьори се оказаха най-ефективни

Българските шофьори се оказаха най-ефективни

660
Сподели
Българските шофьори са най-ефективни при ежедневните си пътувания. Това показва изследване, организирано от Shell
Man driving his car

Българските шофьори са най-ефективни при ежедневните си пътувания. Това показва изследване, организирано от Shell, което обхваща повече от 3500 водачи от Централна и Източна Европа, както и още 1500 от други региони на света.

Изследването има за цел да покже доколко фактори като настроение и личностни харакеристики влияят на способностите на хората зад волана, пише Automedia. Оказва се, че това е далеч по-важно от пола, националността или професията на шофьорите.

При проучването е използвана GPS-технология, която трябва да оцени ефективността на придвижване. Тя измерва скоростта на движение, спирането и ускоряването на шофьорите. Максималният брой точки при оценяване е 100, като българските водачи получават 63.

Те прекарват средно по 29 минути на ден в пътуване, което е най-малко в сравнение с останалите изследвани. На обратния полюс са словаците – 52 минути, като те изминават и най-голямо разстояние всеки ден с автомобила си – средно по 40 км. Най-внимателни се оказват унгарските шофьори, чиято средна скорост е 32 км/ч.

„Анализирайти резултатите от Централна и Източна Европа можем да заключим, че типовете характер и личностните характеристики влияят далеч повече върху представянето на шофьорите зад волана, отколкото пола или професията им. Фактори като възраст и семеен статус също са доста важни – по-опитните водачи, които возят деца, се представят доста по-добре”, коментира д-р Крис Брауер от Института по мениджмънт към Университета „Голдсмитс”, койт също участва в изследването.

Проучването показва, че шофьорите в Централна и Източна Европа се делят на 5 различни типа. Българите са определени като „бдителелни и владеещи ситуацията”. „Устойчиви на стресиращи ситуации, българските шофьори са най-добре представящите се на пътя от гледна точка на ефективност на шофиране. Те не са склонни да поемат риск и правят уверен избор докато шофират, за да предпазят себе си и пътниците си”, се казва в анализа.

Коментари