Начало Новини Българската федерация по баскетбол ще сформира комисия за развитие на подрастващите

Българската федерация по баскетбол ще сформира комисия за развитие на подрастващите

34
Марио Боянов продължи договора си с баскетболния Левски за следващия сезон

Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол (БФБаскетбол) взе решение да се сформира комисия за развитие на подрастващите. Това стана на последното за месеца заседание, съобщиха от централата.

В срок до 30 октомври 2024 година изпълнителният директор на БФБаскетбол Филип Виденов трябва да представи пред Управителния съвет състав на комисията и правилник за работа. На заседанието бе решено също, че в срок до 1 ноември всеки член на Управителния съвет може да изпрати по e-mail предложение за критерии за категоризация на клубовете.

Управителният съвет утвърди молба за целево финансиране относно закупуване на електронни табла за спортна зала „Триадица“, както и промени по чл. 20 (3) от Правилата за провеждане на първенствата за подрастващи:

Чл. 20 (3) При картотекиране на състезател, навършил 12 години и ненавършил 20 години, който е бил без договор или с изтекъл такъв от предишния му клуб, се заплаща допълнителна такса в БФБаскетбол от новия баскетболен клуб (БК) в размер на по 300 (триста) лева за всяка спортно-състезателна година, в която състезателят е бил картотекиран в предишния му БК след навършване на 12-годишна възраст и по 100 (сто) лева на година за всяка спортно-състезателна година, в която състезателят е бил картотекиран в предишния му БК, преди да е навършил 12 години.

С цялата сформирана сума от този вид такса БФБаскетбол ще стимулира БК, в който състезателят е бил картотекиран до този момент.

Тази такса не се дължи в следните случаи:

а) ако предишният БК няма отбор във възрастовата група на състезателя за съответната спортно-състезателна година, в която той си сменя клубната принадлежност;

б) ако предишният БК писмено се откаже от финансово стимулиране по тази разпоредба;

в) ако състезателят е освободен от отбора. В този случай задължително се представя служебна бележка за освобождаване на състезателя от последния БК, в който е бил картотекиран.

*Промяната влиза в сила от текущия сезон 2024/2025. Ако се налага, сумите, които клубовете вече са платили за настоящия сезон, ще бъдат преизчислени.

По време на заседанието Управителният съвет единодушно прие и актуализация на размерите на хонорарите на длъжностните лица, обслужващи състезанията по баскетбол, като тя влиза в сила от 01.12.2024 г. Занапред предложения за актуализация на размерите на хонорарите на длъжностните лица, обслужващи състезанията по баскетбол, Съдийската комисия може да прави минимум четири месеца преди започване на първенствата. Всяка нова актуализация ще влиза в сила от 1 септември.