Сподели

След първия полуфинал на 63-тото издание на международния конкурс за песен „Евровизия“ във вторник вечерта, българските участници се класираха за финала.

Миналата година в ежегодния конкурс представителят на България Кристиан Костов с Beautiful Mess („Красива бъркотия“) стана втори, което е най-високото постижение досега за страната ни.

 

Тази година на сцената излизат 43 индивидуални изпълнители и групи. От тях 37 се борят за участие във финала, а останалите, от т. нар. „Голяма петорка“ на страните – основатели на конкурса (Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция) и миналогодишният победител – Португалия, се класираха направо за финалите. Според букмейкърите фаворит тази година е Израел с представителката си Нета Барзилай и песента Toy (лат.). Парчето е гледано в канала на конкурса в YouTube над 18 млн. пъти.

Втора по популярност е песента Tu Cancion на испанския дует Амая и Алфред с 5.7 млн. гледания. Първият полуфинал с участието на България вече мина, а вторият е на 10 май. Самият финал е на 12 май.

Конкурсът сега е под мотото All Aboard! (Всички на борда!). За главна тема е избран океанът, на брега на който се намира Лисабон – градът, в който се провежда „Евровизия“. В унисон с темата бе сменен дори и червеният килим със син. Португалия получи правото на домакинство на конкурса след като миналата година той бе спечелен от португалеца Салвадор Собрал с песента Amar pelos dois.

Коментари