Начало България Българската култура е важна за състоянието ни като държава и бъдещето ни...

Българската култура е важна за състоянието ни като държава и бъдещето ни като нация, заяви президентът Румен Радев

54
Българската култура е важна за състоянието ни като държава и бъдещето ни като нация, заяви президентът Румен Радев

Като президент на България аз съм силно ангажиран с българската култура, защото тя е изключително важна за състоянието ни като държава и за бъдещето ни като нация. Това каза президентът Румен Радев по време на участието си в галавечер „Хоризонти“, организирана от списание „Мениджър“. Събитието се провежда под патронажа на държавния глава и в неговия фокус е взаимодействието между представителите на културата и бизнеса като фактор за развитието на обществото.

Радвам се да видя пълна зала с български бизнес лидери и предприемачи, които не само са гръбнакът на нашата икономика, но задават посоката и тенденциите в общественото развитие. На много мероприятия на бизнеса съм участвал, където говорим за икономика, зелен преход, за кръгова икономика и подкрепа от държавата, но никъде на друго място не се говори за връзка между бизнес и култура. Това е една уникална възможност, отбеляза президентът пред присъстващите на събитието. 

Според мен културата е това, което задава нашите очаквания, възприятия, моделът на поведение, което задава нашето ниво на амбиции. Културата ни учи да различаваме кое е добро и кое е зло. Тя задава и модел на подражание, и модел на образование. Тя е цялостно културно пространство, не като географски обхват, а най-вече като дълбочина на пластове и процеси. Тя обхваща и нашето културно-историческо наследство, нашата гордост, че принадлежим към дадена нация. Също науката, образованието, традициите, всичко това е култура. Ако дори един елемент изпадне от това пространство, следва западане на културата, а оттам и на нацията. Историята знае много такива случаи, подчерта Румен Радев. 

Според президента от кризи – политически, икономически, социални, военни или духовни, може да се излезе с ясна посока и обединение на нацията. За да бъде тя обединена здраво, трябва хората в тази нацията да споделят ясни, устойчиви, дълбоко вкоренени духовни ценности, смята държавният глава. 

Президентът Румен Радев посочи, че културата може да е „оръжие, мека сила, понякога много по-силна от всички ракети и бомби“. 

Именно това е и голямата задача на бизнеса – да подпомага българската култура. Ние в момента имаме две дадености. Едната е нашето невероятно културно-историческо наследство. Ние, понеже сме свикнали с него – в София го срещаме на всяка крачка – даже и не се замисляме какво огромно богатство притежаваме. Трябва да го съхраняваме, да го показваме на света. Когато чакаме някой друг от Европа да ни признае, да станем пълноценни граждани на Европа, да влезем най-сетне във всички европейски структури – Шенген, еврозона и т.н., нека не забравяме, че много преди в Европа да е имало много от днешните държави, България е заемала водещо място в Европа като културно и духовно развитие. Като страна с просветена държавност. От тук са започвали множество важни процеси, интегрирани дълбоко в културния код на Европа, посочи още в речта си президентът Румен Радев. 

Според него държавата трябва да създава условия, в които културата да се развива, но и да получава помощта на частната инициатива. 

На тазгодишното издание на форума специален гост бе португалският писател, университетски преподавател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш. Държавният глава Румен Радев бе придружен от съпругата си Десислава Радева.