монети, Турция

България върна на Турция 63 културни ценности, от които 56 монети (златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски монети), 6 бронзови антични апликации и 1 бронзова фибула.

Ценните артефакти са задържани от българските митнически органи преди години при незаконен внос. Предаването на ценните артефакти се състоя в Националния археологически институт с музей при БАН.

„Те са заловени на българо-турската граница при преминаване на автомобил с турски граждани. Тези монети са били в автомобила, задържани са от българските власти, образувано е досъдебно производство”, каза главеният директор на дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в МК Александър Трайков. Той обясни, че ценностите са предадени за временно съхранение и за експертиза в Националния археологически музей. Тук са били съхранявани докато трае самото съдебно дело, осъдителните присъди и съответно експертизите.

За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата официално искане с приложена експертиза, с която турски специалисти представят доказателства за произход на културните ценности от територията на Република Турция. Представени са и доказателства за незаконен износ, както и информация за статута на археологическите културни ценности като държавна собственост, съгласно турското законодателство.

Процедурата по връщане на незаконно изнесени културни ценности се осъществява на основание на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно преминаване и прехвърляне на собствеността на културни ценности, сключено между България и Турция през 2012 г.

„Благодарение на това двустранно споразумение и от Турция, и от България през годините са върнати много артефакти. За последните, за които сме поискали от българските власи, текат административните процедури и се надявам, че и с подкрепата на Министерство на културата и те ще бъдат върнати, след като приключи процедурата”, каза турският зам.-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз. Тя посочи, че през 2012 г. последно Турция върнала артефакти на България. Към настоящия момент няма други постъпило искане от българска страна за връщане на такива.

предишна статияЗвездите на новия „Мъже в черно“ споделиха кои са най-ценните им спомени
следваща статияХраненето „на крак“ може да ни закопае