Начало България България влезе официално в Шенген по въздух и вода

България влезе официално в Шенген по въздух и вода

39
влизане в страната

Точно в полунощ България беше официално приета в Шенгенското пространство по въздух и вода. От 00.00 ч. на 31 март българските граждани, пътуващи в Шенген, вече не подлежат на паспортен контрол, а само на проверка летищна сигурност.

Причината за частичното присъединяване е ветото, наложено от Австрия – единствената страна членка на ЕС, изразила възражения, водена от опасения за приток на кандидати за убежище.

Първи без граничен контрол у нас влязоха пътници с полет от Неапол. Те споделиха, че забелязват промяна и са минали по-бързо до изхода от летището.

Присъединяването на страната ни към Шенген ще бъде отбелязано днес със символично отваряне на границата.

Това ще се случи на тържествена церемония на Терминал 2 на летище София, в който ще участват министър-председателят в оставка Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков.

България постига дългогодишната си цел да стане пълноправен член на Шенгенското пространство след повече от десетилетие преговори.

Първоначално отпадат проверките по въздушните и морските граници, а до края на годината се очаква решение и за сухопътните граници.

Проверките по речните граници остават засега, включително и за преминаване на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните.

Предвижда се през април Европейският парламент да призове до средата на годината да бъде прието решение за пълно отпадане на проверките при пътуване от и до България и Румъния от държави от Шенген.

Европейската комисия горещо приветства присъединяването на България и Румъния

„Приветствам премахването на проверките по вътрешните въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство — най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани“, заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана в съобщение за медиите на ЕК.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че „присъединяването на Румъния и България прави Шенген по-силен“

„Горещо поздравявам и двете страни за усилената работа“, заяви Схинас, цитиран от ЕК, и допълни: „Ние ще продължим да вървим заедно по пътя напред“.

„Следващата стъпка е премахването на проверките и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет до края на моя мандат“, каза комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияДнес в Турция се провеждат местни избори
следваща статияКатолическият свят празнува Великден