Начало България Булгаргаз: Природният газ трябва да поскъпне с 5% от януари

Булгаргаз: Природният газ трябва да поскъпне с 5% от януари

1221
цената на газа

Природният газ трябва да поскъпне с почти 5 процента от Нова година, сочи прогноза на „Булгаргаз“. Според компанията, това се налага заради по-високите доставни цени на синьото гориво и поскъпването на щатския долар. Очаква се регулаторът да се произнесе дали новото поскъпване ще се отрази на цената на парното и топлата вода от януари.

На сайта си компанията мотивира предложението си с по-високите доставни цени на синьото гориво и поскъпването на щатския долар. Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 8 ноември и не е окончателна. Окончателното предложение на „Булгаргаз“ а утвърждаване цената на природния газ за периода януари – март 2019 г. ще бъде внесено на 11 декември.

Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране да определи през декември цената, по която ще се продава природният газ през първото тримесечие на 2019 г. От размера на поскъпването ще зависи и дали ще има корекция в цената на парното и топлата вода. Последното поскъпване на природния газ беше от началото на четвъртото тримесечие на 2018 г. – с 13.89%. В резултат с между 3 и 9% се вдигна цената на парното за различните топлофикации.

През третото тримесечие цената на газа беше повишена с 10.81%, а на парното – средно със 7.33%. През април регулаторът вдигна цената на газа с 2.6%, а през януари 2018 г. – с 2.82%, но и в двата случая не пипна цената на парното. Според експерти всяка промяна в цената на природния газ с 5 на сто неминуемо води до промяна в цената и на парното.

Прогнозата на „Булгаргаз“ за 5-процентно увеличение на цената на газа идва на фона на широко рекламираната от управляващите промяна в методиката, по която плащаме руския газ. Доскоро цената за България се определяше според нефтения индекс, но след споразумението между „Газпром“ и ЕК, страната ни може да плаща и по цената, на която суровината се търгува  на хъбовете в ЕС. Прогнозите са, че в началото на 2019 петролът сорт „Брент“ ще се задържи под 70 долара за барел, което е една доста ниска цена. В допълнение, България напълно игнорира възможността за доставка на природен газ от Румъния, която през 2019 – 2020 година ще започне производство и ще стане нетен износител на природен газ.