Начало Водещи Британски свeщеник направи копие на Сикстинската капела

Британски свeщеник направи копие на Сикстинската капела

1426
Сикстинската капела

Църквата в град Уъртинг в графство Западен Съсекс, Великобритания, през последната година е посетена от 15 хиляди души. Причината е, че стенописите в нея са едно към едно с тези в знаменитата Сикстинска капела.

Техен автор е свещеникът Хари Бевънс. Интересен факт е, че той никога не е изучавал живопис. Свещеникът посетил известния параклис във Ватикана и така се вдъхновил, че решил да пресъздаде шедьовъра на Микеланджело в своята църква, макар тя да е един и половина пъти по-малка.

Той работил през нощта на свещи, в продължение на пет години и половина – от 1987 до 1993 година. Отначало самоукият художник скицирал очертанията на фигурите, а след това се заел с важните и сложни детайли.

Делото му се увенчало с успех и той създал пълно копие на шедьовъра на Ренесанса.

През последните две години на стенописите са се възхитили 30 хиляди души, а на ден през уникалната църква преминават до 60 човека. Входът в църката е свободен, но посетителите могат да оставят дарения. Тези пари църквата използва да бъде в помощ на своите енориаши.

Сикстинската капела  е музей и бивш параклис в Апостолическия дворец– официалната резиденция на римокатолическия папа във Ватикана.

Известна е с архитектурата си и фреските, дело на известните ренесансови художници Микеланджело, Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио, Доменико Гирландайо и други. Таванът с площ 1100 кв. метра  е изрисуван от Микеланджело между 1508 и 1512г. по поръчение на папа Юлий II и заедно със сцената Страшният съд се смята за връх в творчеството на Микеланджело.