Начало Свят БРИКС срещу Запада: Путин е домакин на важна среща на върха в...

БРИКС срещу Запада: Путин е домакин на важна среща на върха в Казан

39
Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин се ръкуват в рамките на среща в кулоарите на форума на БРИКС в Казан
Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин се ръкуват в рамките на среща в кулоарите на форума на БРИКС в Казан, Русия, 22 октомври 2024 г. Снимка: АП/БТА

Срещата на върха в Казан на развиващите се икономики се превърна в обединителен фактор за противодействие на западното влияние в международните отношения, както съобщава БТА. Войната в Украйна е основен фокус на форума, който събира световни лидери, включително руския президент Владимир Путин.

Форумът представлява важно външнополитическо събитие за Москва и е организиран с участието на 36 държави, като над 20 от тях са представени от техните държавни и правителствени ръководители.

Групата БРИКС, която включва редица страни като Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, е в процес на бързо разрастване с приемането на нови членове и още няколко страни, желаещи да се присъединят.

На срещата са разгледани проекти за укрепване на финансовите и търговските връзки, както и идеята за създаване на нова международна разплащателна система. Руският президент Владимир Путин е активен участник във форума и изрази желание за по-добри взаимоотношения с Китай и Индия.

„Руско-китайското сътрудничество в международните отношения може да се превърне в стабилизиращ фактор на световната арена“, заяви Путин. Той се срещна с различни световни лидери и подчерта важността на диалога за глобалната сигурност.

Срещата в Казан също беше ангажирана с текущите конфликти и напрежение в международната обстановка, включително войната в Украйна и войната в Близкия изток. Организацията БРИКС играе важна роля в създаването на нови механизми за развитие и сътрудничество между своите членове.

Срещата на върха на БРИКС в Казан представлява важно събитие в международните отношения и подчертава стремежа на световните лидери към по-добро сътрудничество и създаване на стабилен международен ред.

Още международни новини – четете тук