Начало България Боянска църква между Изтока и Запада

Боянска църква между Изтока и Запада

1548
Боянска църква

Националният исторически музей и неговият филиал „Боянска църква“ организират международна конференция, посветена на емблематичния паметник, съобщиха от музея.През 2019 г. се навършват 760 години от обновяването на Боянската църква от севастократор Калоян и 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Боянска църква

На 31 октомври и 1 ноември 2019 г. Националният исторически музей и неговият филиал „Боянска църква“ ще отбележат двете годишни с международна научна конференция. Темата на конференцията е „Боянската църква между Изтока и Запада в културно-историческия контекст на XIII век“. Конференцията е със свободен достъп за широката публика.

Боянска църква

Всеки, който желае да научи повече за загадъчният произход на ктиторите на Боянска църква (севастократор Калоян и съпругата му Десислава), за новооткритият средновековен кирилски надпис-графит в олтара на храма или се интересува каква е била храната и културата на хранене в София в периода X-XVI век, както и други интересни и любопитни факти за културно-историческия паметник може да го направи в Пленарна зала на НИМ.

Боянска църква

Боянската църква „Св. Никола и св. Панталеймон” е един от културните символи на България. Тя е обект не само от международно, но и от национално значение. Притегателен център за археолози и изследователи, както и туристи от цял свят. За богатата многовековна история на църквата, преминала през изпитанията на времето говорят дългогодишните проучвания, които дават светлина на различни загадки от Средновековието, пред-християнската култура, както и за заобикалящата я среда. В рамките на международната конференция ще бъдат представени доклади, които предлагат различни и нови хипотези за историята на Боянска църква .

Боянска църква

Във връзка с двете годишнини в предверието на храма е разположена изложбата „Боянската църква: знаци на паметта“. Посетителите могат да видят откритият при консервационно-реставрационни работи през 1977 г. Боянски псалтир от втората половина на XIII в.

Боянска църква

Изключително впечатление прави и монета на византийския император Мануил І Комнин (1143-1180), открита при археологическо проучване на стар некропол под първия етаж на Боянската църква през 1985 г., както и кавалерийска плетена ризница с къс ръкав (хаубержон) от XI-XIII в.

предишна статияАПИ: Мокри пътни настилки и мъгли в цялата страна
следваща статияМВР стартира Акция „Зима“