Борис Джонсън ремонти

Избирателната комисия започна официално разследване на начина, по който Борис Джонсън финансира ремонти в жилището си на Даунинг стрийт. Това става след като стана ясно че има „разумни основания“ да се подозира, че са извършени множество престъпления. 

Според твърдения министър-председателят е получил заем от 58 000 британски лири от консерваторски донор и партньор, за да помогне за изплащането на сметката за реконструкции в резиденция № 11. Министрите и партията на торите не отрекоха.

Оказа се също така, че е избран нов съветник по министерските стандарти, след като ролята остава неизпълнена месеци след напускането на сър Алекс Алън, който напусна, след като Джонсън отмени констатацията си, че вътрешният министър Прити Пател е нарушил министерския кодекс свързан с  тормоз на персонала.

Джонсън отрече каквато и да е неправомерност а правителството настоява той да покрие всички разходи по преобразяването „лично“.

Натискът върху премиера нарасна за една нощ, след като стана ясно за финансирането. Министър от кабинета го призова да „каже истината“, а депутат от торите призна: „Има куп въпроси, на които трябва да се отговори – нашата позиция в момента не е идеална.“

След едноседмични дискусии между Избирателната комисия и седалището на консерваторите следователя заяви, че ще разгледа „дали някакви транзакции, свързани с ремонта на Даунинг Стрийт 11“, може да са нарушили законовите изисквания за отчитане на дарения.

В него се добавя: „Има основателни основания да се подозира, че е възможно да е извършено престъпление или престъпления.“ Комисията има правомощието да издава „искания за разкриване“, изискващи хора и организации да предоставят документи и информация.

Скандалът и разкритията

Скандалът ескалира през уикенда, когато бившият главен съветник и съюзник на Джонсън Доминик Къмингс публикува публикация в блога, в която той твърди, че премиерът разкрил „плановете си дарители тайно да плащат за ремонта“.

Къмингс каза, че по това време е предупредил Джонсън, че това е „неетично, глупаво, евентуално незаконно и почти сигурно нарушава правилата за правилното разходване на политическите дарения“.

Адвокатите са усилили натиска върху Изборната комисия да действа няколко дни по-късно, като й пишат, за да призоват за разследване на „потенциални нарушения или други действия, които може да са в противоречие“ със законодателството, регулиращо разходите на политическите партии.

 

Източник: Гардиън

предишна статияSpotify отчете рекордни приходи и надмина очакванията на анализаторите
следваща статияБорислав Михайлов оттегли оставката си