Борис Джонсън ремонти

Британският премиер Борис Джонсън беше приет в интензивно отделение, след като беше хоспитализиран с коронавирус, съобщи АФП. Външният министър Доминик Рааб ще поеме задълженията там „където е необходимо“, съобщи Даунинг стрийт.

„Този следобед състоянието на министър-председателя се влоши и по съвет на медицинския му екип той е преместен в отделението за интензивно лечение в болницата“

, се казва в прессъобщението на Даунинг Стрийт. „Премиерът помоли външния министър Доминик Рааб да го замести там, където е необходимо“, се казва още в документа.

Премиерът беше преместен в случай, че трябва да бъде използвана вентилация, добавиха от британското правителство.

Джонсън беше приет в болницата „Сейнт Томас“ в Лондон в неделя с температура и кашлица, след положителен тест за коронавирус на 27 март, като стана най-популярният световен лидер, заразен с болестта, която бързо се разпространи по целия свят.

55-годишният министър-председател се самоизолира в апартамента си на Даунинг Стрийт, но в неделя вечерта е бил откаран в близката държавна болница по съвет на лекаря си.

Властите заявиха, че това е „предпазна мярка“, но по-рано бяха повдигнати въпроси дали лидерът на консерваторите все още може да управлява страната. Британското правителство беше критикувано за това, че първоначално е отказало да последва примера на други европейски страни по отношение на изискването хората да останат у дома, за да бъде спряно разпространението на вируса.

А самият Джонсън каза в началото на март, че все още се ръкува с хора. Но преди две седмици той нареди национална блокада, но Великобритания беше вече изправена пред опасността да се превърне в сериозно огнище.

Досега на Острова са регистрирани над 50 000 случая и над 5000 смъртни случая, като за последните 24 часа броят на жертвите е 439.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок и наследникът на трона, принц Чарлз също бяха заразени с коронавирус, но се възстановиха.

Не е известно Борис Джонсън да има сериозни здравословни проблеми, въпреки че се е борил с теглото си, а някои смятат, че е трябвало да си вземе повече отпуск. Младшият министър на здравеопазването Надин Дорис, която също беше диагностицирана с коронавирус, но се възстанови, добави:

„Много от болните от COVID19 са надвити от умора и температура и използват изолацията за сън и възстановяване. „Борис рискува здравето си и всеки ден работи от наше име, за да води битката срещу този вирус.“

, допълни още Дорис.

Сара Вайн, журналист във вестници и съпруга на министър Майкъл Гоув, добави: „Борис е работил непрекъснато през цялата си болест – и сега виждаме резултата“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е „обнадежден и сигурен“, че Джонсън ще се възстанови, като нарече премиера „мой приятел“ и „велик лидер“.

Бременната партньорка на Джонсън, Кари Симъндс, се премести от Даунинг Стрийт, след като част от персонала се разболя. Но в събота тя обяви, че е прекарала седмица в леглото със симптоми, въпреки че не е била тествана.

Говорителят на Джонсън не потвърди новина във вестник „Таймс“, че премиерът е бил подложен на лечение с кислород.

„Лекарите ще наблюдават важни жизнени показатели като насищане с кислород“, казва Рупърт Бийл, ръководител на групата за клетъчна биология на инфекциозната лаборатория в института на Франсис Крик. Той каза също, че ще проверят и кръвта на Джонсън, за да „видят как изглежда имунният отговор на вируса и ще преценят функцията на черния дроб и бъбреците“, а също така могат да направят и електрокардиограма за проверка на сърцето.

предишна статияСупер Луната ще донесе късмет на тези, които търсят промяна
следваща статияПолиция влезе в ромската махала на Благоевград (снимки)