Начало Водещи Борис Джонсън: Великобритания не трябва да плаща, за да има достъп до...

Борис Джонсън: Великобритания не трябва да плаща, за да има достъп до пазара на ЕС

1173
Борис Джонсън ремонти

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън публикува статия във в. „Телеграф”, в която представя своята визия относно излизането на страната от Европейския съюз.

Джонсън изброява бъдещите предимства за Лондон след напускането на Общността. Според него раздялата трябва да бъде ясна и рязка, особено по въпроса за парите, които Великобритания ще трябва да внесе в бюджета на ЕС.

„Не смятаме, че ще трябва да плащаме, за да имаме достъп до техния пазар, също както те не смятат, че ще трябва да плащат за достъп до нашия”, отбелязва Джонсън.

От публикацията става ясно още, че външният министър иска излизане на Обединеното кралство от европейския митнически съюз и единния пазар, възстановяване на контрола по британските граници и отменяне на европейското законодателство. Джонсън повтаря и едно от обещанията на екипа на кампанията за референдума за Брекзит, че парите, които Лондон ще спести от вноски в бюджета на ЕС, ще бъдат инвестирани в националното здравеопазване.

„Веднага след като уредим сметките си с ЕС, ще си върнем контрола над около 350 милиона лири седмично. И наистина ще е добре, както подчертаваха мнозина от нас, ако голяма част от тази сума отива в касите на националното здравеопазване, ако тези пари се използват за неговото модернизиране и за въвеждане на нови технологии”, пише още Джонсън.

Очаква се премиерът на страната Тереза Мей да произнесе следващата си важна реч за Брекзит на 22 септември в италианския град Флоренция.