Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов даде пространно интервю тази сутрин / 1 ноември – бел. ред./ за bTV. „Екип нюз“ публикува цялото интервю с министър-председателя /:

За Вас битката в София ожесточена ли е?

Не, битката приключи в неделя, партийната битка и резултатът е категоричен. ГЕРБ-БСП в София – два пъти. Два пъти!

Но не е толкова категоричен резултатът за г-жа Фандъкова, ако това е най-важното.

Ето. По това се мерят партии. Казвам партии, защото се чуват гласове, че видите ли, едното има нещо общо с другото. Партии, ако изборите за парламент бяха днес, ето ги резултатите. БСП – 40, ГЕРБ – 163. БСП е по-малка от ДПС.

Това са резултатите по общини, така ли?

Точно така. Ето Ви картата – дори в Русе, където мажоритарният им кандидат води на нашия, ГЕРБ е първа политическа сила. Госпожа, уважаваната колега, Нинова даде пример с Ямбол. Само че, в Ямбол ние, за да разрушим статуквото, махнахме стария кмет, което разцепи партията. На практика, ако събереш гласовете на третия и четвъртия от ГЕРБ, пак е повече от втория в БСП.

В Русе разцепихте ли партията, защото явно там не сте избрали правилния кандидат?

Вижте, имаше само два месеца между европейските и местните избори. Малко или много всеки стар кмет има своята администрация, има своите привърженици, но това, че ГЕРБ е първа политическа сила в Русе ни дава по-добър стартов резултат за балотажа.

Виждам, че сте си направили картата къде имате балотаж. На изборите през 2015г. не беше ли цялата синя още от първия тур?

Нека незабравяме, че тогава изборите бяха след управление на БСП и ДПС. Имаха нула. Сега, ако погледнете дори Тръмп, Меркел, Макрон, Путин, ако щете…управлението и работата винаги намаляват популярността, с непопулярни решения, които се взимат.

Беше направено сравнение с Турция, с Орбан, който губи ключови градове…

Да, а ние два пъти повече, спечелихме и столицата – близо 10%.

И все пак г-жа Фандъкова спечели на предишните избори 2015г. столицата от първия път. Сега резултатът е доста по-нисък.

И това е 10-годишно управление, когато всички са срещу нас. Но 2011г., след управлението на Станишев ние сме имали 1601 съветника, 2015 – след краха на БСП – 1727 и сега – 1807. Ето ги годините.

Това са общинските съветници, така ли?

Да. Вижте, ние освен това колко пъти на конференциите, на конгреса…аз така атакувах партията си и всички, които изгонихме от партията. Я пресметнете колко народ ние изгонихме. Всичко това автоматично се превръща във врагове и ако не са врагове, са хора, които работят срещу ГЕРБ.

Колко хора изгонихте през годините?

Вие много от тях ги знаете – възлови хора, ключови хора от партията.

Кой от хората, който си е тръгнал, играе срещу ГЕРБ?

Ами резултатите в Ямбол и Русе го показват.

Това дългата ръка на г-н Цветанов ли е?

Не ми се иска да мисля, че е така, няма да му прави чест. Но там, където проветрихме партията, нямаше много време. Нямаше време да наложим новите кандидати. Стана за няколко седмици. Даже, истинският ни кандидат за Русе се оказа, че няма 6-7 дни уседналост, защото се водел в София, но както и да е.

Но, аз благодаря на всички, които…

Истинският кандидат трябва да означава, че това не е вашият кандидат, така ли?

Имахме по-добър кандидат. Но мисля, че след това, когато се оказа, че не може да е той, структурата предложи сегашният наш кандидат. Мисля, че е достатъчно добър.

Все пак казахте, че не ви се иска да усещате дългата ръка на Цветанов, но къде я усетихте?

Преди това само, понеже днес е много хубав ден – на народните будители – нека поздравя всички и  да се преклоним през тези хора, които в много трудни времена са направили много за България, така че, да ни е честит този празник.

Ако сте си направили вие една равносметка, там, където правихте студията на БТВ, навсякъде бихме от първи тур.

Във Варна не, в Русе също не.

Е това са близо 50%. В Русе сме първа политическа сила.

И в Плевен също не победихте.

В Плевен пак сме първа политическа сила. Кметът ни е втори, но ГЕРБ като партия. Това малко ли е – да си първа политическа сила.

Казахте, че на места ще изчиствате до корен. Изчистихте ли в Добрич, в Плевен?

Да, продължаваме, както виждате има изключително нови лица.

Затова ли имате по-слаби резултати там?

Естествено.

Говорим за кмет.

Естествено. Аз, понеже съм партиен лидер, ще си говоря за политическата сила. Благодаря на Господ.

Доволен сте от резултатите, така ли да разбирам?

Е как да не съм доволен. Вие представяте ли си – имаме два пъти повече от БСП, ако беше обратното? Нямаше да им затворим устата. Ние ги побеждаваме и като дойдат в студията, аз мисля, че гледам някакви стари кадри, от друго време. Те говорят като победители. Били вдигнали. Ми от нулата, тя като я умножиш по нула или прибавиш малко, то е ръст. То е ръст.

Не ми отговорихте за г-н Цветанов, за да приключим темата. На национално ниво. Казахте, че не ви се иска да вярвате, че усещате в неговото влияние.

Сега е в Щатите. Аз, ако не ме лъже, на 25 ноември с президента Тръмп имам среща. Ще разбера какво е правил в Щатите и ще ви кажа след тази среща.

След срещата ви с Тръмп, ще го питате за Цветанов?

Ще разбера дали и как…ще мога да отговоря по-конкретно.

Има ли той планове за политическа партия?

Не знам.

Разбираме, че тотално сте скъсали връзка, не се чувате?

След неговите изказвания за смесените райони, той обиди партията, обиди мен, обиди всички. Вие виждате в Своге Христо Йовов как се бие с ДПС – с Емо Иванов.

Вижте в Кърджалийско стигнаха до бой и нашите хора, въпреки че, бяха тежко провокирани, сега понасят цялата строгост на закона, което е правилно, разбира се. Но стигнаха да се избият. В Делиормана същото. Просто…

Взехте ли отново кампанията на ръчна, г-н Борисов, защото ви видяхме отново в джипа?

Какво ви вади очите този джип на 10 години?

Ние не говорим за джипа…

И президента се вози на същия джип. Какво има само с този джип.

Темата не е за джипа. Затова, че обикаляте страната, пускате си клипове на живо в социалните мрежи, проверявате кой какво е свършил от кметовете.

Аз мисля, че една телевизия, в която водещият зададе подобен въпрос, трябва да е проверил. Тази седмица вие да сте ме видели някъде?

А, не, не. Говорим за кампанията, г-н Борисов.

Така. През кампанията, бях на две или три места за 1 месец. И то на кои места? „Хемус” важна ли е? Като бяхте в Търново, Търговище, Разград, Варна, Габрово, Севлиево, Плевен – хората чакат ли я магистрала „Хемус”? Важно ли е да знаят как се строи и че се строи в срок? Важно ли е да знаят как се строи Ботевград-Мездра, Враца, Монтана и Видин, и обходите?

Казвате, че само ключовите обекти сте обикаляли?

Кажете къде другаде.

В Сливен бяхте, в Стара Загора бяхте. В Ямбол.

Така, в Сливен какво правихме? Спортни зали, защото Станка Златева го заслужава. Изложението за селскостопанските продукти и животни, което ние сме направили. И както им обещахме 1 млрд. разплатихме, вече е отишло до нашите производители. Къде другаде?

Споменах Ямбол, Стара Загора…

В Стара Загора, защото за старозагорци всичко сме направили. Искат зала. И ще им я направим. Заслужават я.

В София ли е най-важната битка обаче за вас г-н Борисов?

София приключи между партиите. А сега в неделя, аз мисля, че разумът ще надделее. Но искам да предупредя нещо. Защото г-жа Манолова вече 1 месец, няма журналист, колкото и да е водещ и добър, да изкопчи от нея коя листа е подкрепила и кандидат ли е на БСП. Няма такъв журналист. Нито могат да покажат подлези, нито надлези, нито метро, нито булеварди, нито паркове, нито градини, нищо не могат да покажат.

В кое обаче ги бива и то много? Аферите! Те веднъж завлякоха прокуратурата с аферата Костинброд, но нека не обиждаме костинбродци, когато казаха, че ГЕРБ прави фалшиви бюлетини, автобуси с двойни дъна и какво ли не. И се оказа абсолютна лъжа в последствие.

Сега какво са измислили за неделя и го правят цяла седмица? Всеки човек знае, че в София ромските гласове не могат изобщо да променят – 1000 гласа – изборите. Само че, цяла седмица нагнетяват и пак завличат прокуратурата, отиват и носят сигнали за купуване на гласове. В същото време, какво са измислили за неделя? Няколко групи цигани или роми ще бъдат снимани как отиват под строй да гласуват за г-жа Фандъкова. Това ще се качва в мрежите, за да се създаде…. Изведнъж следобед да излязат няколко телевизии, да се дадат няколко пресконференции как ще бъде подменен вота в София.

Откъде я знаете тази информация?

Понеже тя екип няма. Там е сбироток. Даже някои доста нечистоплътни, ама във физически смисъл на думата – не се къпят – са се въртели много около мене. Единият от тях ми поиска 3 млн., за да ми помогне за първия тур, да ми покаже как се правят избори. Първият тур, когато се явявах за кмет.

Кой е този човек?

С „Б” му е името.

Човек с „б” Ви е поискал 3 млн., за да ви помогне за изборите?

Да, на първите избори. Аз го гледам и му казвам, че нямам такива пари. Аз излизах точно от главен секретар, откъде. Той вика „ще вземеш от Цветелина”. Викам „Я си…” Знам ги тези хора какво могат да измислят. Те не могат да измислят друго. Така че, сега са подготвили това за неделя и отсега ви казвам, и моля – гледайте, слушайте…

Политик ли е този човек, в екипа на Манолова ли е?

Да, той й пише нещата. И казва изборите ще струват 3 или 3,5 млн. Беше отдавна, за първия път като се явявах за кмет. Викам „бягай от тука, че… ” Аз нито имах партия, нито имах пари, нито имах застъпници. Така се явих сам и ги бих 70%. Така че, предполагам как и кой го финансира.

И между другото, този възмутен човек, който е при тях и ги слуша, ми каза може да попитате снощи около 7:30-8 часа във Волуяк, дали г-жа Манолова е правила среща с ромите, да прави такава уйдурма.

Има възмутен човек в екипа на г-жа Манолова, който ви е казал тази информация?

Да и аз ви я казвам на вас. Споделям какво ще правят. И снощи, по негови думи, 7:30-7:40, конспиративно, чакали са я на Волуяк да се спазари кои роми да излязат и да кажат „ГЕРБ ни платиха, Фандъкова ни плати, да гласуваме за нея”. Не за нея да си гласуват, а да излезе, че ГЕРБ, видите ли… А ГЕРБ и общината е осигурила на стотици роми работа – в чистотата, в гробищните паркове и затова безработицата вече е 4%.

Затова ли казва г-жа Манолова, че г-жа Фандъкова постига небивал резултат в ромските секции, че тя е хегемон в тези секции?

Тук братя Галеви са й помогнали много, през ромските лидери.

Как са й помогнали братя Галеви?

Е… това, което…

Тях много отдавна ги няма, г-н Борисов.

Няма ги, защото направихме така, че да ги търсим с червени бюлетини. Но това не значи, че отвън някъде нямат влияние върху ромските босове. Няма да ме учуди, ако и първия тур са правили такива магарии.

Контролиран ли е този вот?

Ето това е част от сценария, за който ви разказах преди малко. Ето го сценария.

Вие го наричате сценарий, но протоколите нали не лъжат, там има гласове, които в повечето проценти са за госпожа Фандъкова?

А защо мислите, че точно това не е направен контролирано? С какво госпожа Манолова може да бие Фандъкова? Какво ще покаже направено от БСП в София? Те трябва да се върнат 50 години назад да покажат НДК.

Тя не казва, че е кандидат на БСП, а кандидат на промяната…

Госпожа Нинова казва, че в София била на балотаж. Вие нито веднъж не успяхте да изкарате от нея на кой е кандидат.

Когато човек не иска да каже нещо, не го казва. Вас, ако ви попитаме нещо, което не иската де кажете и вие сигурно няма да кажете.

Попитайте ме каквото искате.

Кой е „Б” тогава? Кой е човекът, който е искал да ви спечели изборите срещу 3 млн. лева?

Той знае. Той е при нея, пише и нещата. Той ще излезе и ще каже, че не е вярно и трябва да влизаме после в тази комбинация. Аз мога да се закълна в каквото искате.

А какъв е какво прави? Пише речи, ПР ли е, с нещо друго ли се занимава?

С това се занимава, да мами политици. Където се появи нов политик или някакъв шанс нещо да се направи, той е там.

За това най-вероятно, госпожа Манолова не казва за кой е гласувала специално за листата за общински съветници.

Да де, ама това да не кажеш на кой си кандидат, а да искаш да управляваш София… Дори с тези мнозинстава, които ви показах в София, управляващата коалиция в страната ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака вече има 33-ма общински съветници. Сиреч нито едно решение на друг кандидат не може да мине.

Кои са „орлетата” на Борисов?

Предполагам, че имат в предвид Орлин Алексиев и Орлин Иванов, които не са изобщо в листата и ги няма в общината вече.

А защо ги няма. Защо не са в листата, ако са се справяли добре?

Защото Фандъкова не ги хареса и ги махна. Но те не са мои.

А на кого са?

Те много отдавна с в общината, но Фандъкова не ги хареса и ги махна, така че на 100% тя си взима решенията.

Говори се, че те са били кметовете в сянка

Вижте, какво е казала жената, която отиде да защитава Орешарски при белия автобус, дайте да не се вкарваме в тази тема.

За да ги няма в листите най-вероятно са създавали някакви проблеми

Най-вероятно са създали, но доколкото знам на рождения ден на Орлин Иванов, аз не съм бил, но Паргов е бил. Да го попитат. И аз не мога да разбера, какво е това двуличие? Веднъж говорят едно, уж е техният кандидат, после не е. После е на „Да България” кандидата… Примерно тримата души от парламентарната квота на БСП гласуват във ВСС за Гешев. Мая Манолова, която е кандидатът на БСП, ако е кандидат на БСП, защото ние не знаем на кой е кандидат всъщност, излиза с призив да се подкрепи протеста срещу Гешев. БСП си мълчат. Аз не мога да ги разбера, кога и какво подкрепят или не подкрепят

Само че там отново влязохте в схватка с президента и то в изборния ден за това кой има влияние във ВСС

Ами да, и мисля, че излязох много прав.

Вие подкрепяте ли протестите срещу избора на Гешев?

Не. Аз по принцип не обичам протестите. И ако мога да предотвратя, винаги се съгласявам, отстъпвам, за да не изкарваме хората на улицата, да затрудняваме движението. Защото, когато говориш за върховнество на закона, а не спазваш закона, малко е двулично.

Казано е, в изборния ден не се агитира и не се внушава. Президентът внуши, че аз съм имал огромна квота във ВСС. А всъщност ГЕРБ със своите професионалисти, които е предложил чрез парламентарната квота, защото такъв е закона, са трима човека от 24.

Те как са гласували?

„За” Гешев. Толкова има и партията на президента Радев, трима човека, които са гласували „За” Гешев. Е защо е това внушение в деня на изборите? За това се възмутих.

Иначе, завчера се чухме. Предстои среща на върха в НАТО. Разбрахме се ще се видим заедно двамата вицепремиери – външния министър и военния министър, преди да заминат. Той ще води българската делегация, за да си уеднаквим позицията там да имаме и си имахме прекрасен спокоен разговор.

Значи хората от вашата и тяхната квота са гласували За Гешев. За нея е проблем, а за вас проблем ли е като политик, избора на Гешев за главен прокурор?

Не. И ще ви кажа защо. Защото с Христо Иванов така променихме на времето закона, че съдиите да си избират съдиите, а прокурорите – прокурорите. Ние го направихме с Христо Иванов. И сега трябва да го спазваме.

Казахте, че обичате протестите. Надзирателите се готвеха за протест и много бързо им осигурихте 200 работни места. Затова ли го направихте?

Просто ги чувам. Вижте, това е демокрацията.

Този проблем е от много години, а вчера ги чухте.

Ми като е от много години, защо друг не им е го е решил. Ние го решихме вчера. Разпоредих на министъра на финансите да осигури финансиране за Министерството на правосъдието и да започнат да набират хора, защото действително има места, на които охраната е рехава и това ги поставя и самите охранители под риск, а и имаме няколко инцидента на избягали затворници.

Това означава, че трябва да допишете бюджета за 2020г., за да се осигурят пари.

3 млрд. повече приходи сме събрали в бюджета. Ще го допишем, ако трябва. 3 милиарда! В началото на мандата обещах, че БВП от 50 и няколко млрд. ще стигне 120 млрд. Сега сме близо 120 и до догодина ще минем 130 млрд. БВП. Затова си позволяваме с толкова повече да дадем и да изпълняваме обещанието си с коалиционните партньори за двойно увеличение на учителските заплати, повече пари за здрави, за спорт, култура, иновации – във всяка една сфера.

Имате ли намерение да изпълните обещанията си за намесата на държавата в разпространението на печатни медии или това е просто поредна предизборна лъжа?

Поредна лъжа няма. Аз нямам неизпълнено обещание. Сега МТ, което е принципал на пощите, надявам се до дни да поеме цялото разпространение на всички печатни медии до сергиите, които са 6 000. Дори съм възложил на финансовия министър да провери, дали ако може и колко да дотираме това разпространение, ние държавата, за да е сигурно, че „Прас-прес” и г-н Комарнитски ще може да отиде до най-отдалеченото село да покаже карикатурата с мен. Това ще стане до дни.

На критиката ядосвате ли се?

Не. Напротив, когато е градивна и правилна. Например, с Илиян Василев непрекъснато си чатим, защото той има много градивни неща и много пъти греши. И когато аз греша, му пиша: „извинявай, прав си” или той ми пише, например, за самолетите, за интерконектора с Гърция, за американски втечнен газ, пише „браво, добро решение”.

„Графа” харесва ли ви?

Прекрасен е. Даже снощи ходих до „Любен Каравелов” да си взема личната карта, да не си я забравя и аз като президента. Фантастично изглежда вечер. Фантастично. И понеже аз живях дълги години там. Каква помиярна яма този „Граф”, докато управляваха синьо-червената мъгла. Сега е фантастичен.

Да, но често показвахме плочките…

Това ви е работата. Какво да покажете иначе? Преди нямаше какво да покажете. Добре, че ви направихме града, за да има какво да покажете. Защо не го показвахте „Графа” преди да го направим, за да имате двете снимки на „Графа” преди и сега.

Защо не замерихте шума на „Графа”. От Руски паметник тракаше трамвая и го чувах нощно време. Защо не замерихте шума и да сравните какво сме направили. А този, който е направил грешка, прокурорите ще го вкарат в затвора.

Споменахте нашето предизборно турне, видяхме много площади. Но на „Графа” все проблеми…

Не всички строителни компании и майстори са еднакви.

Гледат ли се детайлите?

Гледат се. София стана прекрасна. Преди 10 години беше един сив гаден град, нямаше един шадраван. Само погледнете колко пробива се направиха. Между другото, да не каже някой, че се рекламирам – на следващите избори, аз ще гласувам за кмет на София, който спре да говори само какво… ние ще доправим южната дъга, ще доправим инфраструктурата. Следващият кмет трябва да излезе и много ясно да каже: за да се преборим с чистотата на въздуха, трябва да забраним камините, твърдото гориво, да наложим тежък данък на старите автомобили, центърът да стане платен за влизане на автомобили. Не само да хълцаме и да викаме как е на запад, а трябва да дойде човек с твърдост и не да мисли с колко ще му падне рейтингът.

Не трябва да се сърдите, когато медиите показват неща.

Аз се сърдя, когато е в изборния ден. Има закон затова. Само тогава се сърдя.

Това не е агитация.

А какво е? Внушение.

По никакъв начин не е внушение, показваме основните проблеми, които са били в конкретните градове.

Бихме на първия тур. Това нервира хората.

Шпионският скандал, г-н Борисов.

Аз очаквах поне тук, тези, които се наричат „десни” да оценят това, което сме направили. Не случайно 14 посолства ни подкрепиха. Искам да обясни един малък детайл. Между другото, чест прави на руската страна, че не реагира реципрочно. Президентът Путин ме познава добре. Той знае, че никога не се поддавам на натиск. И когато всички под строй гонеха посланици, аз не изгоних. Нашето правителство не изгони. Но когато дипломат на висок пост, го хвана да вербува мои началници, мигновено го пъдя. Не след месец, не след два.

Този, който си позволи. Ако аз пратя шпионин да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето сигурно ще му е малко наказание. Както виждате, ние, така както пише в художествената литература, мигновено сме го свършили и сме показали своята, не само политическа воля, а недопустимост някой да се меси във вътрешните работи и да се опитва да ни вербува хора.

Кой е този човек, с когото се е срещал?

Човекът е бил много коректен към родината си и е дошъл навреме да ми каже. И сме провели всички мероприятия, така че руската страна, която много разбира от тези работи, нейният президент много разбира тези неща, мисля, че по достойнство ще оцени това, което и ние сме направили.

Що се касае за военният аташе, той е в списък… ние сме евроатлантическа страна и спазваме стриктно.

Финално изречение към избирателите?

Много им благодаря за това, което направиха. Надявам се да няма експерименти със столицата в неделя и все пак на моите приятели от другите партии, които казват, че са център-дясно, искам да им кажа: нека не си затварят вратата към нас, Господ е събирач, ще дойде ден и те ще имат нужда от нас. Така че, да си инвестират в бъдещето, защото, повтарям няма по-евроатлантическа партия от ГЕРБ в България, няма пария, която може да прави два интерконектора – единият за руска газ, другият – за американски втечнен газ. И всички си мълчат. Дай, Боже, да е така.