Начало Водещи Борисов нареди на Главчев да смени външния министър

Борисов нареди на Главчев да смени външния министър

84
Димитър Главчев
Снимка: БТА

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев.

Даниел Митов, който е заместник-председател на партия ГЕРБ и депутат в 49-ото Народно събрание, и преди е оглавявал МВнР.

Искането за рокадата дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство партията му подкрепя единствено министъра на отбраната и поиска смяна на министъра на външните работи.

Бойко Борисов предупреди, че ако Димитър Главчев не се съобрази с тази препоръка, „ще направи да се съобрази впоследствие“.

„За генерал Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от НАТО-вските позиции – подкрепа за Украйна, както и днес на Кримската платформа, фантастично се представи генерал Запрянов. За разлика от външния министър. ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия“, каза Борисов вчера.

Изказването на Борисов веднага бе коментирано от лидера на БСП Корнелия Нинова, която в социалната мрежа фейсбук написа следното:

Чухте ли Борисов? Директно заплаши служебния премиер Главчев, че ако не уволни външния министър „ще направя да се съобрази впоследствие“. Сега да видим дали премиерът ще изпълни нареждането. Борисов заяви още, че ГЕРБ носи отговорност само за министъра на отбраната.

Добави, че е предлагал Асен Василев и Мария Габриел да останат в служебното правителство!

На кого и в какво качество лидер на партия предлага и преговаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да проведе честни избори равно отдалечен от всички партии!?

Някой има ли още съмнения чий е този уж служебен кабинет?

Току- що Борисов призна, че е негов. Редил го, договарял го е, нарежда му, заплашва…

Този човек е в основата на задкулисието и паралелната власт в България. Виновни за завръщането му са ПП-ДБ. Нека тези, които искаме да се сложи край на този модел на управление се обединим и го прекратим.

Припомняме, че настоящата смяна във Външно министерство идва по-малко от седмица след назначаването на служебния кабинет и след като вече веднъж беше направена ротация на поста външен министър. Часове преди клетвата на служебното правителство се оказа, че първи дипломат на страната няма да бъде дългогодишният ни консул в Австрия Ивайло Ценов, а посланика ни в Черна гора Стефан Димитров.

Още новини от деня – четете тук