Бойко Борисов

Преди срещата на европейските лидери днес, премиерът Бойко Борисов говори пред българските журналисти в Брюксел. Той коментира темата за еврозона, разследването срещу него в Испания и преговорите за бюджета на Европейския съюз.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълното изказване на премиера Бойко Борисов пред журналистите.

Какво се случва с присъединяването на България към еврозоната?

Вицепрезидентът на ЕК даде прекрасна оценка за България – втората страна с най-нисък външен дълг, финансова дисциплина, стабилни финанси, стабилна държава. Това беше казано от него. Сиреч, лъжите, че сме задължили народа с дългове…напълно обратно. Вторият най-нисък външен дълг. Що се касае до чакалнята на еврозоната и всички страхове, които има в България, именно това му обясних, че ще търсим плавен консенсус, за да убедим и хората, и опозицията, и институциите, че еврото е втората най-стабилна валута в света, че това е Европа на първа скорост. Всички знаете, че държавите от еврозоната сами се събират, сами взимат решения, а ако не искаме да сме на втора скорост, трябва да вървим в тази посока. Дори в договора за присъединяване, това е записано, че трябва да вървим в тази посока и това е поето като ангажимент. Не искам да говоря за всички останали плюсове – намаляване лихвите по кредитите, стабилна банкова система. Най-лесното обяснение, което биха разбрали е, че няма държава, която е приела еврото да е станала по-зле или да е по-зле от България, или да се е върнала обратно. Това са фактите към днешна дата.

По принцип и Хърватия, и България ще бъдат разглеждани не заедно, юли месец. Така че, дотогава имаме време да се убеждаваме, да се плашим, да чуем всички, дори се замислям за нещо като съвет, както по зелената сделка, в който да участват всички. Знаете, че вицепрезидентът на Комисията преди това беше премиер. Той каза, че когато те са влизали, е имало същите страхове. Той е направил подобен съвет, за да могат хората да се убедят, че това е нещо добро.

Моля Ви за коментар, че е има манипулирани данни за внос и износ, и че не сме имали друг избор, освен да забавим влизането в еврозоната?

Такова нещо не съм чул. Всички тези статистика, които цитирам, са на ЕК, не са наши. Така че, нито пък той е споменал. Даде интервю и каза всичко, което сме говорили на тази среща.

Сега, ако искате да се върнем на финансовата рамка.

Как преминаха следващите разговори?

Какво да Ви кажа. Вече 40-ти час се пада безсънен. Трябваше да се съберем в 10, стана 11, сега вече е 12. Новата четворка се втвърдява. Те искат бюджетът да е 1% като вноска, сметките са правени на 1,06-1,07. Моят ред дойде в 6:30. За кохезионна, стопанска, М+3. Когато се търгуват емисиите да остават в бюджета на държавата, да не се прехвърлят към ЕС. И най-важното, за което съм искал пари, това е по новия параграф 64, защото там за най-бедните райони, които са под БВП на Европа, а има и обезлюдяване – Северозападна България влиза и в двата – ако можем да получим допълнително финансиране. Това съм защитавал в ранните часове на този ден.

Германия е извън четворката, така ли? Тази четворка е Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания? Германия вече не е ли с тях?

Публичната позиция, която канцлерът изрази е, че не е доволна, защото нейната тежест възлиза на 14-16 млрд. евро като вноска. Сега очаквам да продължим тези преговори, защото не е само за парите. Безспорно всички искаме колкото може повече, все повече приоритети си поставяме, освен старите – за иновациите, за киберсигурността, за общата европейска отбрана, ФРОНТЕКС и какво ли не. Така че, се надявам… Не съм оптимист, че днес ще се разберем, но моето изказване ще бъде чисто геостратегическо – имаме ли нужда Съюзът и първо да започнем с политиките, които най-много притесняват или плашат хората. Това са миграцията, защитата на външните граници и т.н.

Днес се появи информация в испанската преса, че властите в Барселона Ви разследват  за пране на пари? Защо днес се появява тази информация?

Аз за стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил там. Последно ходих като кмет преди 15 години.

Те казват, че са на името на фирми. Тези фирми може да са с Ваши пари?

Не са мои пари, нямам нищо общо с тези фирми. Подбрали са хора, които не съм виждал от 10-15-20 години дори. Към мен, към този момент никоя служба власт, полиция, прокуратура не ме е потърсила, за да ме запита това вярно ли е. Аз се отнасям, разбира се, с разбиране на всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие. Защото там пише ясно от кой са сигналите.

Защо смятате, че президентът стои зад това?

Вие го казвате. Аз само казах „моят съсед по месторабота”. Имам много съседи. Но бяха до него онзи ден. Не знам защо тръгнаха в тази посока. По всички телевизии това го правиха по време на евроизборите. Децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са и в Европарламента го говориха това преди 1 година.

Говориха, говориха, говориха.

Кои са тези деца?

Знаете ги. Направете си разследването. Това започна 2015,2016,2017…едно и също.

Ще подадете ли оставка, защото Вие сте много строг към тези, към които има съмнение?

И да имам най-малко участие…това е със сигурност.

Ще предприемете ли някакви други стъпки и какви?

Един месец това се говори в България и те загубиха Евроизборите. Отговорих, отговорих, отговорих. Нямам, нямам, нямам. Какво да кажа повече. А защо сега, когато се боря за най-бедните райони в Северозапада, борим се за повече пари, невероятни и тежки преговори се водят, задайте този въпрос. Няма да ме разколебаят. Ще строим, ще работим. Имам още една година. Това е.

Защо МС не е отговорим на писмата на испанските журналисти? Те пишат, че са искали информация и не са получили никакъв отговор?

Защо да отговарям на нещо, което пише дори и ТАСС (които веднага го препечатаха), пише, че не са открити доказателства. Какво да кажа? Да, Иван Сазов беше шеф на комсомола в Банкя, когато бях ученик. А когато кажа така, значи „а, познават се”. Или с Христов съм играл тенис преди 15 години, да, истина е. С хиляда футболисти на „Бистрица” съм играл футбол, истина е. Изведнъж да кажа, да, значи е истина. Аз ги разбирам тея ченгеджийските номера. Те са много ясни. Освен това, преди два месеца ни предупредиха. Те трябваше да излизат в понеделник, вторник, сряда, четвъртък  по една статия. Обаче нещо се объркаха. Целта беше шествието да е пикът, за да направи пуч.

Кой манипулира испанския вестник?

Аз не съм казал, че е манипулиран. Те си пишат хората. Аз я четох, Севда ми я даде сутринта. Пише по кои сигнали и кога са дадени. То е ясно откъде са.

Това не е важно, важно е разследването.

Като завърши разследването, ще го коментирам. Сега какво да кажа?

Със Санчез ще говорите ли на тази тема?

Не, не считам, че трябва да разговарям на тема, за която е ясно, че е направена, за да ми цапа името. Единственото към този въпросен вестник, в бекграунда ми са пропуснали нещо важно – че в годините, аз съм носител на най-високите полицейски ордени и медали, жезъли и включително на „червения кръст” на испанската полиция. На парада в Аликанте присъстваха 50 000 полицаи и тогава, заедно с префекта на Париж ни наградиха пред всички с червения кръст на испанската полиция. За хилядите килограми, тоновете кокаин, които сме провели заедно, включително до ден днешен, с испанската полиция. Само това искам да ми добавят в бекграунда.

Няма да ги съдите?

Не, надявам се да го добавят, защото това е много важна оценка за мен.

Тази девойка познавате ли я?

Аз не се познавам с личния й живот. Това да познаваш някого или да не го познаваш, не те прави замесен в каквото и да е. Затова много пъти съм казвал, че на тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да започне да коментира кой кого познава, защото стават бели. Още повече, че много хора имат семейства след това, имат съвсем друг живот. Все едно да ме питаш за преди 10-15 години дали познавам някого, аз съм го забравил, при моята интензивност на работа.

Така че, нека да се проведат разследването, нека… Но, дето се вика, съм почти сигурен, че идва от Изток и съм се хванал на бас с колеги на няколко рубли, какво ще излезе накрая.

Защо мислите, че сте неудобен за Русия? Вие общо-взето водите много балансирана външна политика.

Водя балансирана външна политика, но това с дипломатите, с търсенето с червена бюлетина на определени лица, мисля, че би могло… Надявам се да не е така, защото действително, аз и вчера казах, че ние работим много активно по всички проекти, които са значими и за двете страни, и са прагматични, и ще ни свършат работа. Не разбирам защо се прави, но беше подготвено, знаехме го. Пикът трябваше да бъде в сряда, само че нещо се обърна и не стана. И сега искаха да ме разклатят през нощта за преговорите, защото ‘дет се вика 5 години това го слушам.

Значи руснаците стоят зад материала в испанския вестник?

Няма да коментирам, защото започвате да слагате едни заглавия, да се чудя какво да отговоря.

Г-н премиер, да се върнем на темата с бюджета. Казахте, че се борите за пари за северозападните райони. Означава ли, че правите отстъпки от нещо друго?

Не, накрая остават винаги пари. Ние все едно правим бюджети на държавите си. Само, че на голямата „държава” ЕС. Винаги остава по един малък резерв, ако нещата тръгнат да се счупват някъде, да имаме да отстъпим. Именно затова има по два параграфа – намаление на населението в България и най-нисък БВП на регион. Аз мисля, че допълнително може от този „остатък” да го поискаме. И си го сложих на масата, така че да видим какво ще стане. Ако от емисиите успеем също да се преборим, също ще е добре. И М+3 правилото също ще е добре за кофинансирането.

Има ли вариант да не приключи с консенсус този Европейски съвет?

Поне в 6:30 новата четворка се беше втвърдила много – за 1% от БВП. Фактът, че се разделяме вече на Вишеградска четворка, нова четворка, тройката на прибалтийците…’дет се вика все едно започваме да търсим хора за карти. Даже аз с Урсула и Шарл Мишел се пошегувах – ако те правят една четворка, да ме включат и мен. Аз искам да съм с Германия, Белгия, ако може. Важно е да ни вкарат в такава четворка. Разбира се, на шега, защото и това има значение. Чакаме да видим какво ще ни кажат.