Начало България Бойко Рашков: ГДБОП и Вътрешна сигурност са действали като слуги на прокуратурата...

Бойко Рашков: ГДБОП и Вътрешна сигурност са действали като слуги на прокуратурата копирано

871
ГДБОП, Вътрешна сигурност и ГДНП са действали като слуги на прокуратурата. Още днес ще бъдат представени доказателства за това, че е имало незаконно използване на СРС-та. Това коментра служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на изслушване в парламента.

Искате да изброявам имената на лицата, подслушвани със СРС. Но сте сбъркали името. Извикайте си дясната ръка на таралежа да дойде тука да чете СРС-та по цели дни. Аз не се казвам Цветан Цветанов и такава информация законът не ми позволява да ви дам и колкото и да настоявате това няма да стане, подчерта Рашков в отговор на искането на ГЕРБ-СДС

Той акцентира, че става дума за стотици граждани, както и на политици, включително министри, подложени на ограничения върху техните права със СРС.

Двама министри са наблюдавали безучастно как МВР и техни служби като ГДБОП и вътрешна сигурност и ГДНП са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за спецпрокуратурата и са извършвали сериозни нарушения на правилата, на закона за защита на класифицираната информация, допълни Рашков.

Служебният министър добави, че имената на лица, подадени на СРС са разнасяни на листчета, впоследствие унищожавани. Не са изготвяни никакви справки в тази връзка, когато тези служители са работели на изнесени точки за мониторинг, информацията не е описвана съзнателно в тетрадките или бележници, както изисква законът.

Припомняме, че в 46-тия парламент беше създадена специална комисия, която ще проверява случаите на полицейско насилие на миналогодишните протести в центъра на София, както и твърдението за подслушване на граждани и опозиционни политици. В нея влизат по двама депутати от всяка парламентарна група, а работата им ще оглави Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, който беше активен участник в протестите през 2020 г.