Начало Водещи Божидар Божанов: Славчев е бухалка на Пеевски

Божидар Божанов: Славчев е бухалка на Пеевски

44
Божидар Божанов, цик
Божидар Божанов. Снимка: БГНЕС

Председателят на Антикорупционната комисия Антон Славчев е най-образно бухалка на Делян Пеевски.

Това заяви в интервю за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Вчера имаше опит да бъде отстранен от постата председателят на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев именно по инициатива на ПП-ДБ.

„Ние сме внесли искането за оставката на господин Славчев още през август. Не е въпрос за тестване на мнозинства. Господин Славчев, включително и вчера, така се потвърди, че той е, ще го кажа най-образно, бухалка на господин Певски. Той беше защитен доста сериозно от трибуната, от депутатите на ДПС Пеевски и всъщност оцеля с гласовете на ДПС – Пеевски, на ГЕРБ, БСП или както се шегуват колегите БСП-Ново начало, защото там тази подкрепа доста ни изденава, и с неучастието на „Има такъв народ“, каза Божанов.

Според думите му през последните години Антон Славчев е показал, че не се справя със своята работа.

„Не просто, че е бухалка на Пеевски, тоест, това би бил само политическия мотив. Но несправянето с работата на Антикоррупционната комисия. Аз вчера в дебата не се включих в тази експертна тема, защото той отиде в друга посока. Но, например, от 2016 година трябва да се изгради система за анализ на коррупционния риск, която сама да открива странности и аномалии, например, при обществени поръчки, аномалии при доходи. Например, имаме министър. Той има братовчеди, съпрузи, съсобственици на дружества, бивши и така нататък. Това всичко са много връзки. И в момента, в който някой спечели обществена поръчка в подчинена агенция, може да се направят тези връзки и да се види има ли втори братовчед или съученик , спечелил поръчка. Това с просто око не може да се види. И това го няма. И това го няма от 2016 година, като Антон Славчев прекратява договор за европейско финансиране, който е осигурен за всичките тези години и казва, че това ще се прави с вътрешен ресурс. И след това не се случва. Т.е. комисията реално не извършва никакви действия, които системно да ограничат корупцията“, категоричен е депутатът от ПП-ДБ.

“Депутатът от групата на ДПС – Пеевски Хамид Хамид редовно е посещавал Антон Славчев в антикорупционната комисия. Ще изискваме записи от камерите, защото, ако това се окаже вярно, може да означава оказване на политическо влияние върху независим орган”, каза още бившият министър на електронното управление.

Божидар Божанов коментира и изострените отношения с РСМ.

„Правителството на Северна Македония очевидно доста се различава от това, с което беше направено френското споразумение, така наречено. Това в момента са абсолютно скандални изказвания на македонския вицепремиер, недопустими. Това, което е важно, е, че след френското споразумение сега вече не само България е спирачка пред влизането на Македония в ЕС, заради именно такива изказвания, а целият ЕС. Тоест, докато Македония не изпълни тези изисквания, няма как тя да бъде член на ЕС и това е вътрешно политически техен въпрос. Те, ако продължават да се държат по такъв начин, това минира и прави невъзможно тяхното членство в ЕС.“

Депутатът е категоричен, че България няма да приеме подобно поведение, дори и при нови условия.

„И в момента на масата е френското предложение. Те ако искат да опитват да прокарват нови условия, нека да опитат, но България няма как да приеме такова поведение да бъде толерирано при бъдещи нови условия.“