Сподели
На снимката: Виктор Орбан

Малко вероятно е изказването на министър-председателят на Унгария Виктор Орбан по адрес на най-голямото политическо семейство в ЕС – Европейската народна партия – да завърши добре. Докато ЕНП се чуди дали да изключи Орбан и партията му ФИДЕС от редиците си, той нарече критиците си „безполезни идиоти”.

По думите му, казани пред германско издание в неделя, изключването на ФИДЕС ще е в полза на европейските социалисти и ще отслаби ЕНП – дясноцентристкият чадър, който е изправен пред все по-яростни призиви да изключи популисткия лидер.

Променящият се политически пейзаж в навечерието на европейските избори през май все още не може да покаже кой ще спечели играта. В крайна сметка шегата може да е за сметка на Орбан.

В края на краищата съдбата му ще зависи от големите в ЕНП – например Християндемократическата партия на германския канцлер Ангела Меркел, която даваше политическо убежище през последното десетилетие на унгарския лидер, докато той говореше за създаване на „нелиберална” държава, която е в остро противоречие с правилата на ЕС.

„Провокациите на Орбан създадоха пробив в ЕНП и настроението в партията в момента се измества към решението ФИДЕС да не е в редиците й”, казва Стефан Лене – стипендиант в Карнеги Европа.

ТРОЯНСКИ КОН

Критиците в ЕНП са на мнение, че колкото по-дълго остава Орбан, толкова по-дълго може да играе ролята на Троянски кон, за да подкопава общата цел на центристките партии в дясното и лявото. А целта е да се справят с възраждащите се националисти, сред които са и членовете на италианската партия „Лига” на вицепремиера на страната Матео Салвини.

Проблемът стигна връхната си точка, когато Орбан заля Унгария с антиевропейски билборди. На тях бяха изобразени председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, представител на християндемократите и роденият в страната американски милиардер Джордж Сорос. По време на широкото недоволство, което последва това, редица членове на ЕНП инициираха петиции за отстраняването на ФИДЕС.

В ЕНП са постъпили искания от страна на 12 членуващи партии от девет държави, искащи експулсирането или отстраняването на ФИДЕС. Въпросът ще се обсъжда на събрание на партията на 20 март, където Орбан е поканен да се защити, съобщи говорител на ЕНП в понеделник вечерта.

Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП да наследи Юнкер като председател на ЕК, каза пред „Дер Шпигел” в петък вечерта, че „всички опции” се обмислят по отношение на членството на ФИДЕС.

Германската Християндемократическа партия и нейната „сестра” Християнсоциалната партия са сред най-влиятелните членки на групата на ЕНП, но все още не са оповестили позицията си.

Отношението спрямо Орбан в ЕНП се променя с увеличаването на динамиката около предстоящите избори. Докато националистите печелят дивиденти, двете големи центристки партии – ЕНП и Социалдемократическата партия – изглежда ще успеят да формират широко мнозинство в следващия Европейски парламент, ако успеят са се съюзят със „Зелените” и Либералите, сочат последните проучвания.

Ако този сценарий се сбъдне, заявките на Орбан от неделното интервю да замести постерите „анти-Юнкер” с такива, изобразяващи социалистически кандидати начело на ЕК, още повече ще утежни положението на ФИДЕС в ЕНП. Новите билборди ще вдигнат мерника на Франс Тимерманс – датчанинът, който в момента е заместник на Жан-Клод Юнкер в ЕК.

Все повече се шири разбирането в ЕНП, че Орбан може да струва повече гласове, отколкото десетината му евродепутати ще донесат на европейската партия на изборите, смята Лене.

Коментари