Начало Новини Блинкън призова Израел да използва възможността за постигане на стратегически резултат в...

Блинкън призова Израел да използва възможността за постигане на стратегически резултат в Газа

34
Блинкън призова Израел да използва възможността за постигане на стратегически резултат в Газа

Американският държавен секретар Антъни Блинкън днес настоя Израел да използва възможността, създадена от успехите му в унищожаването на голяма част от капацитета на палестинската групировка „Хамас“ в ивицата Газа и смъртта на лидера на организацията Яхия Синуар, за да постигне дългосрочно решение на конфликта, предаде Ройтерс.

„Време е да превърнем тези успехи в траен стратегически успех. И наистина остават две неща за вършене: да бъдат върнати заложниците и да бъде сложен край на войната, с разбиране за това какво ще последва“, каза Блинкън, преди да отпътува за Рияд – следваща стъпка от близкоизточната му обиколка.

Двете страни в конфликта обаче засега не изглеждат склони да спрат военните действия. Нетаняху обеща да унищожи „Хамас“ и да върне десетките заложници, държани от групировката. „Хамас“ заяви, че ще освободи пленниците само в замяна на трайно прекратяване на огъня, пълно изтегляне на Израел от Газа и освобождаване на палестинските затворници.

Американският държавен секретар призова Израел да избегне и по-нататъшна ескалация при отговора си на иранското ракетно нападение срещу израелска територия на 1 октомври.

„Много важно е Израел да реагира по начин, който да не доведе до по-нататъшна ескалация“, каза Блинкън, след като Иран изстреля около 200 ракети срещу страната.

Блинкън призова Израел да се възползва от „невероятната възможност“ да нормализира отношенията си и със Саудитска Арабия, която е сериозен фактор в Близкия изток. „Независимо от това какво ще се случи, това остава невероятна възможност в този регион да се върви в напълно различна посока, която предлага устойчив път за сигурността на Израел и неговото място в региона“, каза той и добави, че „Саудитска Арабия ще бъде в основата на потенциално нормализиране на отношенията с Израел“.

Междувременно, докато в Тел Авив приключваше посещението на американския държавен секретар, в града се задействаха сирените за въздушна тревога. В небето над хотела, в който беше настанен Блинкън, беше забелязано да се издига дим, вероятно от прехванат снаряд.