Начало България Близо 700 деца ще усъвършенстват дарбите и заложбите си в различните форми...

Близо 700 деца ще усъвършенстват дарбите и заложбите си в различните форми на обучение в ЦУТНТ – Разград

29
Близо 700 деца ще усъвършенстват дарбите и заложбите си в различните форми на обучение в ЦУТНТ – Разград

Близо 700 деца ще усъвършенстват дарбите и заложбите си в различните форми на обучение в Центъра за ученическо, техническо и научно творчество (ЦУТНТ) в Разград. С празнична програма днес извънучилищното звено сложи начало на творческия сезон. 

„Дълголетната и успешна дейност на ЦУТНТ е потвърждение на идеята, че подкрепата и насърчаването на творческите способности на подрастващите е една необходима и голяма инвестиция в бъдещето на Разград“, каза директорът на Центъра Цветанка Русева. Тя отбеляза, че дома, който никога не затваря врати за любознателните, всеки млад човек може да обогати познанията си, да открие нови приятели и да се забавлява. Директорът пожела на възпитаниците на извънучилищното педагогическо учреждение успешна учебна година и да продължават да печелят призови места в национални състезания и конкурси.

С пожелание да са упорити и да учат, забавлявайки се в Дома на науката, знанието и техниката, към децата се обърна зам.-кметът Елка Неделчева. „Като всяка нова учебна година, сте изпълнени с трепети какво ново ще научите, какво ще усвоите, какъв опит ще добиете. Убедена съм, че в края на годината постиженията ви ще бъдат много, защото ЦУТНТ неведнъж е доказвал това, че работи със своите възпитаници отговорно и професионално. Вашите учители няма да пестят сили и труд, ще дадат всичко от себе си, за да бъдете всички удовлетворени“, каза още Неделчева.

Поздравителен адрес от името на началника на Регионалното управление на образованието Ангел Петков поднесе Светослав Добрев, началник на отдел в Регионалното управление на образованието. 

Всеки от клубовете представи дейността си пред ученици, учители, родители и гости. Момичетата и момчетата от клубовете „Млад художник“ и „Природа и фантазия“ с ръководител Росица Друмева оставиха отпечатъци на своите ръце върху специално изработено табло. „Идеята ни е по този начин да поздравим всички с добре дошли, както и да покажем креативността на учениците. Децата, които идват за първи път да видят какво творим, а тези, които ще завършат през тази учебна година да оставят някакъв спомен“, обясни Друмева. 

За БТА Цветанка Русева заяви, че през 2024/2025 учебна година в Центъра са обхванати близо 700 деца и ученици в 48 постоянно действащи групи. По думите ѝ голям е интересът към заниманията в приложно-техническия профил и конкретно в клубовете „Компютърен свят“, „Млад приложник“, „Млад кулинар“, „Млад техник“, „Конструиране и моделиране“, „Авиомоделизъм“ и кръжоци „Сръчни ръчички“. Русева отбеляза, че разнообразието на дейности в тези организационно-педагогически форми привлича деца от предучилищна възраст и ученици от първи до осми клас.  

Тя отбеляза още, че потребностите на учениците от допълнителна подготовка за национално външно оценяване след четвърти и десети клас ще бъдат удовлетворени в групите под ръководство на старши учител Ренета Маринова и на Радостина Славова. Заниманията по чужди езици ще продължат в школите, като децата ще учат английски език под ръководство на старши учител Здравка Михнева, немски език ще преподава Савина Петрова, а руски Юмюш Нухова. За най-активните са предвидени дейности във временни групи като допълнителна подкрепа във всички профили, допълни Цветанка Русева.