Начало Свят Близо 300 млн. души в Китай очакват да бъдат пенсионирани, това може...

Близо 300 млн. души в Китай очакват да бъдат пенсионирани, това може да изправи страната пред крах

34
Китай

През следващото десетилетие около 300 милиона души в Китай, които в момента са на възраст между 50 и 60 години, ще напуснат работа и ще бъдат пенсионирани. Това е най-голямата възрастова група в страната, която като бройна населението се равнява приблизително на това на САЩ. 

С бързия икономически растеж на страната младите напускат малките градове и селата в търсене на работа, като по този начин оставят родителите си да се грижат сами, показва репортаж на BBC.

В същото време пенсионният фонд може да изчерпа парите си до 2035 г., според държавната китайска академия на науките. Това беше прогноза за 2019 г., преди локдауна заради Ковид-19, която засегна твърде трудно икономиката на Китай.

За да избегне затрудненията, Китай може да бъде принуден да повиши възрастта на пенсиониране, което от години стои на масата с нерешените проблеми.

Страната има една от най-ниските възрастови граници за пенсиониране в света – 60 години за мъжете и 50 за работническите жени.

Но икономистите са на мнение, че ако проблемите в пенсионната система не бъдат решени, Китай ще се изправи пред сериозна хуманитарна криза след 25 години.

Пенсионният фонд се изтощава, а страната се надпреварва с времето, за да създаде достатъчно фондове, така че подсигури старините за нарастващия брой възрастни хора.

В Китай е често срещано хора в пенсионна възраст да продължават да работят, за да могат да се издържат.

Едно възрастно семейство се изхранва с около 20 000 юана (около 5000 лв.) годишно. Според ООН средната пенсия в Китай през 2020 година е била около 170 юана на месец (около 30 лева).

„За пет години, ако още съм физически здрав, може би ще мога да ходя сам. Но ако съм слаб и безсилен, тогава може да съм принуден да лежа на легло. Това е. Край. Предполагам, че ще стана товар за децата си. Те ще трябва да се грижат за мен“, коментира пред британския канал 72-годишният Хуанчум Цяо.

предишна статияАлександър Дунчев: Ловните стопанства в България ще бъдат откраднати
следваща статияАсен Василев: Премиерът Денков не е бил информиран за акцията на ДАНС в митниците