Начало Новини Близо 1 милион души са избягали през последните три седмици от град...

Близо 1 милион души са избягали през последните три седмици от град Рафах, съобщи Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци

49
Близо 1 милион души са избягали през последните три седмици от град Рафах, съобщи Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци

Близо един милион души са избягали през последните три седмици от град Рафах, съобщи Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци, цитирана от Ройтерс. 

Градът в южния край на ивицата Газа е приютил над един милион палестинци, които са избягали от израелските нападения в други части на анклава.

От началото на май израелските военни провеждат в Рафах ограничена операция, която според тях има за цел да ликвидира бойци и да разруши инфраструктура, използвана от групировката „Хамас“, която управлява в Газа. Цивилните са призовани да се преместят в „разширена хуманитарна зона“ на около 20 км.

Много палестинци казват, че са уязвими откъм израелски атаки независимо къде се намират и че през последните няколко месеца непрестанно се придвижват в две посоки в ивицата Газа. Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци заяви, че преселението в Рафах е станало, без да има къде да отидат хората на безопасно място в условия на бомбардировки, липса на храна и вода, на наличието на камари с отпадъци и на неподходящи условия на живот“.

Предоставянето на помощ и защита става почти „невъзможно“, заяви агенцията.