Начало Новини Близо четири пъти са се увеличи корпоративните клиенти на Морския квалификационен център...

Близо четири пъти са се увеличи корпоративните клиенти на Морския квалификационен център във Варна

59
Близо четири пъти са се увеличи корпоративните клиенти на Морския квалификационен център във Варна

В сравнение с годините преди пандемията корпоративните клиенти на „Български морски квалификационен център“ ЕАД (БМКЦ) са се увеличили близо четири пъти, каза за БТА изпълнителният директор на фирмата капитан далечно плаване инж. Денчо Добрев. В края на този месец държавното дружество отбелязва 50 години от основаването си. По думите на Добрев неофициалните данни сочат, че за този половин век в центъра са преминали през различни обучения близо 1 милион курсисти.

Основната задача на БМКЦ е да осигурява на българските моряци необходимите им обучения, според изискванията на международните морски конвенции, посочи Добрев. По думите му Центърът предлага и курсове, които за Изпълнителната агенция „Морска администрация“ не са задължителни, но корабособствениците им искат екипажите да имат определени знания и умения. Обученията са съобразени изцяло с новите условия, с навлизането на технологиите, допълни Добрев и подчерта, че последните проверки на Европейската агенция по морска безопасност сочат, че качеството на обученията в БМКЦ са над средното ниво. Той допълни, че промени в нормативната база има непрекъснато, голяма част от последните са наложени от Зелената сделка и правилата за опазване на околната среда. Вече дори боите, които се ползват на корабите, са строго определени и моряците трябва да знаят за какво да следят и да попълват правилно документацията, защото в противен случай корабът може да бъде задържан, уточни директорът на БМКЦ.

За Добрев най-важна е безопасността на моряците. На борда не трябва да се стига до отрязан пръст, камо ли до загуба на човешки живот, е неговият аргумент. По думите му това обаче изисква моряците да са наясно какво ги чака още преди да се качат на кораба. Затова и се стреми центърът да разполага с колкото може повече симулатори и тренажори. Мнозина си мислят, че знаят всичко, само че практиката често няма нищо общо с теорията, посочи Добрев.

Центърът прави включително оценки на бъдещите капитани за работа под стрес, каза още директорът на БМКЦ. По думите му в момента тече курс за старши помощници, които имат желание да станат капитани. В тази сфера също има своеобразна шуробаджанащина, много често капитаните поддържат за повишение хората от собствената си националност, само че компаниите не са склонни да назначават ненаучени хора, обясни Добрев. Поради тази причина сега работят с чуждестранни старши помощници на командира на кораба, които искат да поемат капитански пост, но първо трябва да задоволят изискванията на психолозите в БМКЦ. Корабособствениците са прави да имат изисквания, защото бъдещият капитан за един такъв курс струва на компанията примерно няколкостотин долара, но ако не е подготвен добре, на море може да ѝ коства 40 милиона долара, обясни Добрев. И допълни, че сега има желаещи корпоративни клиенти да бъде направен такъв курс и за корабни механици.

Успяхме да възстановим и Центъра за професионално образование, допълни директорът на БМКЦ. По думите му, когато е стартирал този проект с курс за мотокаристи, всички се изразили съмнения в здравия му разум. Само че този тип обучение се търси все повече, защото например на пасажерите всичко се качва и сваля с мотокари, с усмивка уточни Добрев.

За морските кадри той коментира, че недостигът става все по-сериозен. Ако през 2015 година, по статистика на ООН, страната ни е имала над 33 000 морски лица, през 2021 година те вече са 22 хиляди, една трета по-малко, посочи Добрев. По думите му фактор за това рязко намаляване е и пандемията, която е принудила много от моряците да се преквалифицират и да слязат на брега.

Като проблем Добрев изтъкна, че у нас няма възможности за обучения на екипажи на офшорни кораби – тези, които, полагат кабели и тръби на големи дълбочини. Според него има нужда и от изчистване на нормативните изисквания към обучителните морски центрове. Само във Варна има регистрирани повече от 10 такива, които провеждат курсове за моряци, но повечето не разполагат с материално-техническа база, обясни Добрев. Той обаче подчерта, че и другата крайност – монополът, също ще е добър вариант. В Румъния е така и моряците им вече започнаха да идват при нас, защото са принудени да чакат с месеци, за да изкарат необходимите им курсове и да работят спокойно, допълни директорът на БМКЦ.