лавандула

Сладкият мирис на успеха или как България стана лидер в производството на лавандула. Под това заглавие Би Би Си публикува обширен материал за България.

Ако мислите за лавандула, сигурно пред очите ви се появяват пролетните живописни лилави полета на френския Прованс.

Любим аромат на римляните, лавандулата се използва за козметика, аромати и дори – с помощта на пчелите – за приготвяне на мед.

Как България изпревари Франция?

Въпреки това през последните години България, бившата комунистическа страна в Източна Европа, изпревари Франция, за да стане световен лидер в производството на лавандулово масло.

В сърцето на розовата долина на България, в подножието на планина, полята около малкото село Търничени стават лилави всяка късна пролет.

Междувременно производството на френска лавандула претърпя големи загуби през последното десетилетие, след като продукцията стана жертва на бактерия.

„Някой трябваше да запълни отворилата са пазарна ниша”, казва пред Би Би Си Филип Лисичаров, собственик на дестилерията за етерично масло Енио Бончев в Търничени.

След падането на комунизма той поема бизнеса, който е създаден от семейството още през 1909 година.

 „България е най-големият производител на лавандула през 70-те – 80-те години, след това си разменят местата с Франция”, казва пред Би Би Си Николай Вълканов, изпълнителен директор на InteliAgro, българска изследователска група с нестопанска цел в областта на селското стопанство.

България си върна първото място от Франция през 2012 г. и нейните насаждения от лавандула се разшириха, за да покрият 180 кв км от по-малко от една пета от това преди десетилетие, според InteliAgro.

„Евтината работна ръка, подходящият климат и продължителната традиция за отглеждане на лавандула са основните предимства на България“, казва Крищоф Гловачки, икономист от Центъра за социални и икономически изследвания , мозъчен тръст в Централна и Източна Европа.

 

От целия ЕС в България трудът е най-евтин

България има най-ниските разходи за труд на час в Европейския съюз – 6,00 евро , в сравнение с 36,60 евро във Франция, според данни на ЕС.

Гловачки, казва, че това помага да се направи българското лавандулово масло под половината от цената на френския му еквивалент. Тъй като френското производство е спаднало по-ниската цена  става привлекателна за купувачи като големите козметични компании.

В Търничени фирмата на Лисичаров вече дестилира тазгодишните цветове, за да произведе масло от лавандула. Цветята се обработват на пара и тази влага се събира и концентрира, за да образува маслото.

Почти цялото масло ще бъде изнесено, както и лавандуловата вода, която компанията също прави. Последното се получава чрез добавяне на цветя към вода и последвалото кипене.

„За съжаление 99% от нашето производство на лавандула отива за износ. България все още няма добре развита козметична индустрия, която използва именно това етерично масло като основна суровина“, казва г-н Лисичаров.

Въпреки че САЩ са най-големият потребител на лавандулово масло в света, износът на България отива основно в Германия, Франция и Австрия. Това показват данни на Българската национална асоциация на етерични масла, парфюмерия и козметика.

Лавандулата се нуждае от много слънце и добре дренирана почва, за да расте добре. Растението произхожда от средиземноморските страни, така че се нуждае от температура 20-30С през късната пролет и началото на лятото, за да цъфти.

Някои сортове обаче могат успешно могат да се отглеждат в страни като Обединеното кралство. И наскоро бе съобщено, че продажбите на английско лавандулово масло са нараснали сериозно тази година.

Важно е и качеството

Въпреки че разходите за труд играят ключова роля в определяне на цената на лавандуловото масло, в крайна сметка най-важно е неговото качество.

И мнозина казват, че френското масло все пак остава най-доброто.

Ален Аубанел, президент на Междупрофесионалния комитет на френските етерични масла и собственик на „Distillerie des 4 Valees“ казва, че във Франция фокусът е върху качеството.

„Вярно е, че по отношение на цените не можем да се състезаваме. Независимо от това, по отношение на качеството, ноу-хау, проследяемостта и сортовете, адаптирани към почвата, там наистина имаме силни козове”, казва Аубанел.

На миризма се смята, че френското масло има цветен, плодов и камфорен мирис с горната нотка на ароматно женско биле , казва Трейси Смит, мениджър на глобалните аналитични науки в Treatt, фирма за аромати и аромати в Обединеното кралство.

Българското масло понякога може да бъде описано като флорално и плодово, но по-малко свежо с леко груба тревиста нотка.

Смит добавя, че фирмата й купува много повече българска лавандула от френската заради цената.