С нарастването на напрежението между Иран и Великобритания в Персийския залив, цените на петрола стават все по-нестабилни, предизвиквайки страх, че е възможен драстичен скок на стойността на горивата.

Появиха се предупреждения, че продължаващата несигурност в региона, относно безопасността на международните кораби, превозващи петрол през Ормузкия проток, може да увеличат цените на петрола във Великобритания.

Обединеното кралство предупреди Иран, че може да има „сериозни” дипломатически последици, ако не освободят танкера Stena Impero. От това могат да произтекат още смущения.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ОТРАЗИ СИТУАЦИЯТА С ИРАН ВЪРХУ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ?

Иран очевидно е задържал танкера Stena Impero като отмъщение за задържането на един от собствените им танкери от британските сили край Гибралтар. Последваха месеци на напрежение между САЩ и Иран, които взаимно се обвиняват в агресивно поведение в региона.

През това време Техеран беше замесен в нападения на над шест други петролни танкера в Ормузкия проток, в резултат на което и САЩ, и Великобритания струпаха военноморски сили в района.

Сега съществуват опасения, че Иран може да се опита да блокира пролива, стратегически важен морски път, който се намира в южната част на страната. По този начин Техеран практически ще запуши входа към богатия на петрол Персийски залив. Това би ограничило достъпа до 1/5 от петрола на света и 1/4 от природния газ.

Повечето експерти смятат, че решението на проблема все още може да се търси през дипломацията. Въпреки това, ако Иран затвори пролива (което заплашва да направи), това ще доведе до значително покачване на цените на петрола, казва Дейвид Балстън, ръководител на камарата по корабоплаването.

„Има петролни находища и извън Персийския залив, но те са с ограничени възможности, така че трябва да се намерят други източници”

„Това значително ще повиши цените на бензина и газта във Великобритания”, добавя той.

5% от петрола и 13% от природния газ във Великобритания идват през Ормузкия проток.

По думите му, ако няма дипломатическо решение на проблема, вероятно ще се стигне до „военна реакция” от западните съюзници.

КАКВИ СА ЦЕНИТЕ НА НЕФТА СЕГА?

Световните цени на петрола са нестабилни през последните седмици заради напрежението, но това не е твърде драматично, казва Джон Хол, председател на консултантската група Alpha Energy Group.

Барел от сорт Brent се продава за около 63.5 долара (в понеделник). Това е с 10 долара по-малко от най-големия пик в цената за 2019-та.

Хол смята, че това се дължи на факта, че пазарът, който диктува цената на нефта, се е уморил от „заплахите” на американския президент Доналд Тръмп спрямо Иран, които така и не стигат до развръзка.

„Доскоро всеки път, когато Тръмп публикуваше в социалните мрежи, имаше бум на пазара, но инвеститорите станаха резистентни”, казва Хол.

Вместо това инвеститорите търсят „основите“ на петролния пазар, които не са много здрави.

Китайската икономика се забавя, така че търсенето от втория по големина потребител на петрол в света може да забуксува.

Опитите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) като Саудитска Арабия, заедно с Русия, да подкрепят цените чрез намаляване на производството, до голяма степен се провалиха поради огромното увеличение на производството в САЩ.

„Твърди се, че до края на годината ще има прекалено много петрол на пазара, което ще ограничи ценообразуването”, каза Хол.

„Има мнение, че ще има прекалено много петрол на пазара до края на тази година, което ще ограничи цените“, казва г-н Хол.

 

предишна статияХристо Иванов: ГЕРБ се крепи на липсата на алтернатива
следваща статияСи Ен Ен: Хакнаха почти всеки работещ българин