ваксина

Светът изключва. Местата, които навремето бяха изпълнени със суматохата на ежедневието, се превърнаха в градове-призраци с огромни ограничения, наложени върху живота ни – от блокиране и закриване на училища до ограничения за пътуване и забрани за масови събирания.

Това е несравним глобален отговор на заболяването. Но кога ще приключи това и кога ще успеем да продължим нормално да живеем, задава въпроса Би Би Си.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че вярва, че Обединеното кралство може да „обърне посоката“ срещу избухването на болестта в рамките на следващите 12 седмици.

Но дори и броят на случаите да започне да намалява през следващите три месеца, все още ще бъдем далече от края.

Може да отнеме много време, докато приливът се оттегли – вероятно години.

Ясно е, че настоящата стратегия за изключване на големи части от обществото не е устойчива в дългосрочен план, социалните и икономическите щети биха били катастрофални.

Това, от което се нуждаят страните, е „стратегия за излизане“ – начин за премахване на ограниченията и връщане към нормалното.

Но коронавирусът няма да изчезне.

Ако премахнете ограниченията, които пречат на вируса, случаите неизбежно ще се увеличат.

„Ние имаме голям проблем с това каква е стратегията за излизане и как да се измъкнем от това“, казва Марк Уулхаус, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Университета в Единбург.

„Не става дума само за Великобритания, нито една страна няма стратегия за излизане.“

Това е огромно научно и обществено предизвикателство.

По същество има три пътя за излизане от тази каша:

-ваксинация;

-достатъчно хора развиват имунитет чрез инфекция;

-или трайни промени в нашето поведение / общество.

Всеки от тези пътища би намалил способността на вируса да се разпространява.

Ваксини – ще чакаме поне 12-18 месеца

Ваксината трябва да даде на някого имунитет, за да не се разболее, ако е изложен на зараза.

При имунизиране на достатъчно хора – около 60% от населението, вирусът не може да предизвика избухваме на епидемия – концепция, известна като имунитет на стадото.

Тази седмица в САЩ бе поставена експериментална ваксина на човек, след като изследователите получиха разрешение да прескочат обичайните правила за извършване на тестове върху животни.

Изследванията на ваксините се провеждат с безпрецедентна скорост, но няма гаранция, че тя ще бъде успешна и ще се изисква имунизация в глобален мащаб.

Най-доброто предположение е, че ваксината все още може да е отдалечена на 12 до 18 месеца, ако всичко върви гладко. Това е дълго време за чакане, когато се сблъскаме с безпрецедентни социални ограничения в мирно време.

„Изчакването на ваксина не трябва да става за сметка на стратегията, това не е стратегия“, заяви проф. Уулхаус пред Би Би Си.

Естествен имунитет – поне след две години

Краткосрочната стратегия на Обединеното кралство е да се намалят случаите, доколкото е възможно, за да се предотврати претоварване на болниците – когато свършат леглата за интензивно лечение, тогава смъртността нараства.

След като случаите бъдат ограничени, това може да позволи някои мерки да бъдат отменени за известно време, докато случаите се покачат и се наложи нов кръг ограничения.

Кога може да стане това, не е сигурно. Главният научен съветник на Обединеното кралство сър Патрик Валанс, заяви, че „поставянето на абсолютни срокове за нещата не е възможно“.

Това може неволно да доведе до имунитет на стадото, тъй като все повече хора биват заразени.

Но може да отнеме години за изграждането на имунитет, според проф. Нийл Фъргюсън от Imperial College London: „Говорим за потискане на предаването на ниво, при което, да се надяваме, само много малка част от страната ще бъде заразена. В крайна сметка, ако това продължи две години, може би достатъчна част от страната в този момент може да е заразена, за да осигури някаква степен на защита на общността.“

Но стои въпросът дали този имунитет ще продължи. Други коронавируси, които причиняват симптоми на обикновена настинка, водят до много слаб имунен отговор и хората могат да хванат един и същ вирус многократно в живота си.

Алтернативи – няма ясна крайна точка

„Третият вариант са постоянните промени в нашето поведение, които ни позволяват да поддържаме ниски скорости на предаване“, каза проф. Уулхаус.

Това може да включва запазване на някои от предприетите мерки. Или въвеждане на строго изследване и изолиране на пациентите.

„Направихме ранно откриване и проследяване на контакти от първия път и това не проработи“, добавя проф. Уулхаус.

Разработването на лекарства, които успешно могат да лекуват инфекция с Covid-19, може да подпомогне и останалите стратегии.

Те могат да бъдат използвани веднага, след като хората покажат симптоми, в процес, наречен „контрол на предаването“, за да спрат да го предават на другите.

Или да се лекуват пациенти в болница, за да направи болестта по-малко смъртоносна и да се намали натискът върху интензивното лечение. Това би позволило на страните да се справят с повече случаи, преди да се наложи да въведат отново блокировки.

Увеличаването на броя на леглата за интензивно лечение би имало подобен ефект чрез увеличаване на капацитета за справяне с по-големи епидемии.

Според главния съветник по здравните въпроси на Обединеното кралство, проф. Крис Уити, неговата стратегия за излизане.е: „В дългосрочен план очевидно ваксината е един изход от това и всички се надяваме това да се случи възможно най-бързо“.

И че „в световен мащаб науката ще излезе с решения“.

предишна статияЕвгений Кънев: Вероятно икономиката ще спада с 5% на месец по време на карантината
следваща статия„И Ю Обзървър“: Виктор Орбан се домогва до неограничена власт, като използва коронавируса