Американската армия изпраща допълнителни 1000 военни в Близкия изток заради нарастващото напрежение с Иран.

Действащият министър на отбраната Патрик Шанахан заяви, че разполагането им е в отговор на това, което той описва като „враждебно поведение“ на иранските сили.

Американската армия освен това разпространи нови кадри, които, според САЩ, доказват, че Иран е атакувал миналата седмица за петролни танкера в Оманския проток.

Вашингтон обвинява Иран, че е пробил дупки в плавателните съдове чрез мини. Техеран, разбира се, отрича обвиненията.

Напрежението допълнително се увеличи в понеделник, когато Иран заяви, че запасите от нискообогатен уран ще превишат нивата, определени в Ядреното споразумение от 2015г., още следващата седмица.

Наскоро страната увеличи производството на уран в отговор на затягащите се санкции от страна на САЩ. Сделката от 2015-та, от която САЩ се оттеглиха по-рано тази година, ограничаваше ядрената програма на Иран в замяна на отмяна на санкциите.

Пак в понеделник, три ракети удариха военна база, разположена северно от Багдад, в която се намираха американски войски, съобщи иракската армия. САЩ заявиха, че при нападението няма щети или пострадали.

Нито една групировка не е поела отговорност за нападението, въпреки че последва предупреждение от американски служители, според които Иран застрашава американските интереси в Ирак.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВОЙСКИ?

За дислоцирането на допълнителни военни в Близкия изток съобщи министър Шанахан в понеделник.

В свое изявление той казва: „САЩ не искат конфликт с Иран”, но предприетите действия са в опит да се „защити сигурността на военния персонал, който работи в региона и да защитят националните интереси.”

„Последните ирански атаки потвърждават надеждата и достоверната информация, която получихме за враждебното поведение на иранските сили и техните поддръжници, които заплашват американските военни и интереси в региона.”

Той каза, че военните ще продължат да следят ситуацията и да правят, ако е необходимо, още „корекции на броя на войските”.

Не бяха дадени подробности за това къде точно ще бъдат изпратени допълнителните сили на САЩ.

Новите 1000 войници са в допълнение на онези 1500, които президентът Тръмп, още миналия месец, обяви, че ще изпрати.

Държавният секретар Майк Помпео заяви в неделя, че САЩ не искат война с Иран, но въпреки това „обмислят всички възможни действия”.

Днес той се срещна с командира на американските сили в Близкия изток.

Пентагонът представи допълнителните 1000 военнослужещи, изпратени в Близкия изток, като „разумна отбранителна мярка”. Неотдавнашните атаки срещу два петролни танкера бяха приети от САЩ като ясен знак за враждебните намерения на Иран.

Към тях се присъединяват още 1500 допълнителни войници, изпратени в региона миналия месец. Взети заедно, тези мерки на САЩ неизбежно повишават напрежението в Близкия изток. До реално нападение обаче още не се е стигнало.

Ако се стигне до пряк конфликт между Вашингтон и Техеран, това вероятно ще бъде спорадична въздушна и морска битка, а не сухоземна, коментират експерти.

Американският военен министър отново каза, че Вашингтон не иска конфликт с Техеран, но напрежението остава високо и всяка грешка може да доведе до сериозна ескалация.

КАКВО ПОКАЗВАТ НОВИТЕ СНИМКИ?

Малко преди да анонсира изпращането на допълнителни военни, Пентагонът разпространи снимки, на които се виждат неексплодирали мини по Японския петролен танкер.

На снимките се вижда как членове от Корпуса на гвардейците на Иран махат мините. Пентагонът вече разпространи и видео със същото съдържание.

На новите снимки се вижда и очевидна повреда (дупка) на танкера.

Плаващият под норвежки флаг танкер също беше ударен миналия четвъртък.

САЩ обвиняват Иран, както за последните нападения, така и за четири други, извън Ормузкия проток през май. Иран отрича каквото и да е участие и нарича последните обвинения на САЩ „неоснователни”.

ЗАЩО ИМА НАПРЕЖЕНИЕ?

През 2015г. Иран се съгласи на сделка с няколко световни сили, с която се ограничаваше ядрената програма на страната. Техеран обеща да ограничи обогатяването на уран, който се използва за производството на ядрено гориво, но и на ядрени оръжия, както и на други мерки в замяна на премахването на санкциите срещу страната.

Миналата година Тръмп се отказа от ядреното споразумение и започна да налага нови санкции на Иран.

Тази стъпка буквално осакати иранската икономика, която разчита основно на износа на петрол.

Техеран обаче също възстанови производството на уран, загърбвайки споразумението.

В понеделник говорител на Организацията за атомна енергия заяви, че е Иран е напът да превиши договорените лимити от запаси на нискообогатен уран около 27 юни.

Техеран отговори, че западните държави все още имат време да реагират, като защитят страната от възобновените американски санкции.

САЩ нарече това „ядрено изнудване”.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.